Uppvisningssport

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Uppvisningssport är en sport i vilken man arrangerar tävlingar för att marknadsföra själva sporten, framförallt vid olympiska spelen men även vid andra sportarrangemang.

Uppvisningsgrenar introducerades officiellt vid olympiska spelen i Stockholm 1912, då glima var med som demonstrationssport. Medaljer delades ut men räknades inte med i den officiella medaljfördelningen.

De flesta arrangörsländer brukar ha med minst en demonstrationsgren vid spelen, vanligtvis en sport som är typisk för värdlandet, som baseboll vid olympiska spelen i Los Angeles 1984 och taekwondo vid olympiska spelen i Seoul 1988. Medaljer delas ut även i uppvisningssporterna, vanligtvis har medaljerna samma formgivning som de riktiga medaljerna men är mindre till formatet. Medaljerna i uppvisningsgrenarna räknas aldrig in i den officiella medaljstatistiken.

Över 50 uppvisningssporter har förekommit vid sommar- och vinter-OS genom åren, varav ett tiotal senare har införts som riktiga medaljgrenar, exempelvis tennis, badminton och taekwondo. Sedan 1994 har IOK slutat att arrangera uppvisningssporter vid olympiska spelen.

Lista över uppvisningssporter[redigera | redigera wikitext]

Följande sporter och grenar har varit uppvisningssporter vid olympiska spelen, och har aldrig lagts till det officiella programmet.

Olympiska sommarspelen[redigera | redigera wikitext]

Segelflygning var uppgraderad till en officiell sport för olympiska sommarspelen 1940, men spelen ställdes in på grund av andra världskriget och sporten uppgraderades aldrig.[1][2]

Olympiska vinterspelen[redigera | redigera wikitext]

Militärpatrull var en officiell sport 1924, men IOK räknar dessa till skidskytte. Acroski, även kallad skidballet, är en gren som sorterade under skidsporten freestyle.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Welch, Ann (1980). The Story of Gliding 2nd edition. John Murray. ISBN 0-7195-3659-6 
  2. ^ ”DFS-Olympia-Meise”. Deutsches Museum. http://www.deutsches-museum.de/en/flugwerft/collections/sailplanes/olympia-meise/. Läst 25 mars 2008.