Urdjur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Urdjur
Hypermastigida.jpg
Ett urdjur i stammen Hypermastigida
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Protister
Protista
(orankad) Urdjur
Protozoa
Vetenskapligt namn
§ Protozoa
Stammar
Se text

Urdjur (Protozoa) är ett samlingsnamn för diverse olika encelliga eukaryota organismer, som uppvisar egenskaper som normalt förknippas med djur – exempelvis rörlighet och avsaknad av fotosyntes. Tidigare ansåg man att urdjuren var de första djuren som uppstod på jorden. Modern forskning har dock visat att urdjuren är en parafyletisk grupp av organismer som inte har så mycket med varandra att göra. Detta innebär bland annat att de äkta djuren är närmare släkt med svampar än vad de är släkt med vissa urdjur[1].

Det finns idag ungefär 28 500 arter urdjur indelade i flera olika stammar[källa behövs]. Amöbor, ciliater, toffeldjur samt olika former av plankton är alla exempel på urdjur.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Urdjurens cellkropp begränsas utåt av ett membran, som omsluter cytoplasman och de organeller, som motsvarar de högre djurens organ. Hos vissa grupper finns ett yttre skelett, bildat genom utfällning av bl. a. kalk eller kisel. Ibland möter även inre skelettbildningar, t. ex. hos radiolarer. Amöborna har tillfälliga utskott hos cellen, så kallade pseudopodier, med vilkas hjälp de tar upp föda och förflyttar sig. Andra urdjur har permanenta utskott, så kallade gisseltrådar (flageller), vanligen en eller två, ibland flera, eller cilier, som är kortare än flagellerna och ofta ordnade i regelbundna rader. [2]

Urdjuren fortplantar sig antingen på könlös väg, vanligen genom att kärna och cytoplasma delar sig i två dotterceller, eller könligt genom en sammansmältning av kärnor från två olika moderdjur, i regel följd av delning. Urdjur är vanligen solitära, men kolonibildande former förekommer. [2]

Stammar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Adl, Sina M.; Simpson, Alastair G. B.; Lane, Christopher E. (2012). ”The Revised Classification of Eukaryotes” (på en). Journal of Eukaryotic Microbiology 59 (5): sid. 429–514. doi:10.1111/j.1550-7408.2012.00644.x. ISSN 1550-7408. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1550-7408.2012.00644.x/abstract. 
  2. ^ [a b] Bra Böckers lexikon, 1979.