Uruguayanska köket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mate

Uruguayanska köket är huvudsakligen baserat på dess europeiska rötter, likt mat från Medelhavet, från Italien, Spanien och Frankrike, men även från länder som Tyskland tillsammans med afrikanska och inhemska influenser. Många maträtter från dessa länder, såsom pasta, korv och efterrätter är vanliga i landets kost. Asadon är av de mest utsökta och internationellt kända rätterna från landet. Dulce de leche, en söt kräm, används för att fylla kakor, tårtor, pannkakor, milhojas (bakelser) och andra konfektyrer med, till exempel alfajores som är kakor som läggs ihop två och två med dulce de leche eller fruktkräm emellan. Nationaldrycken är grappamiel som är en alkoholhaltig dryck som är väldigt populär ute på landet. Den görs på alkohol och honung, och dricks ofta för att värma kroppen vid kyligare perioder.

Maten är en traditionell dryck som görs på yerba mate, en växt i järnekssläktet som blandas med hett vatten för att få ut smaken ur växten. Drycken förtärs genom ett slags sugrör, en så kallad bombilla.

Urval av traditionella maträtter[redigera | redigera wikitext]

Traditionell asado.

På grund av landets italienska traditioner kan alla pastasorter från Italien hittas i Uruguay. Även om pastan serveras med måna olika såser, finns det en speciell uruguayansk sås, så kallad carusosås. Pizzor är vanliga, med många olika variationer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Uruguayan cuisine, 24 augusti 2009.