Användare:Stefan.lila

Från Wikipedia

Jag heter Stefan Linder och bor i Mölndal. Jag arbetar med AV teknik det har jag gjort i över 30 år. Mitt arbetsområde uttrycks i artikeln AV-TEKNIK. Jag är Radio Amatör sk HAM och det är mitt största intresse. Jag har signalen SM6FLL. Det mesta som jag skrivet har emellertid handlat om Foto. Såsmåningom kommer jag att fylla 60 år och jag har lite mera erfarenhet för jag var med innan datorerna kom. Från mitt balkong ser man ut över Mölndal Jag har skrivit artikeln om wilsonkammaren sen fortsatte jag att skriva om fototeknik,Fotografihistoria och skrivit mycket av länkarna och i princip laggt till information till de flesta.

Jag har en ide om varför digitala kameror blivit så populära. Det är nämligen så här att, om man bara utgår ifrån vad filmen kostar och inte totalkostnaden vad står vi då? Det är som att köra bil och enbart se till bensinkostnaderna.

En grej till, i slutet på 80 talet blev kompaktkameran med zoom. Från fotografiskt kopistiskt håll sades att nu är inte bilderna lika skarpa längre, de gamla kompaktkamerorna var bättre. Men i princip var de zoomarna lika skarpa som de fasta fixfokus objektiven med instamatik kameror.

Sen kom digitala bilder och då sa man nu är bilderna lika skarpa som med kompaktkamerorna med zoom. På hösten 2003 kom det stora genombrottet för digikamerorna. Men då måste man ha klart för sig att vi vant oss vid sämre skärpa på fotografier. Jag äger en semikompakt kamera som är digital, jag skulle aldrig köpa en digital system-spegelreflexkamera. Den grundläggande orsaken är att det är för mycket bekymmer med damm på sensorn, detta måste industrin lösa. Jag tror att det blir kvar en liten grupp yrkesfotografer som arbetar med den svartvita sektorn som förlitar sig på mycket på film. I dagens prisläge så måste man fotografera mycket för att det skall löna sig att köpa digitalbakstycket till storformatskamera och mellanformatskamera. När traktorn kom dog hästsläktet ut = Sant eller osant. Jag har även skrivit om åska, tromb och slump. Inom filosofi har jag förbättrat artikeln om Materialistisk dialektik. Jag är mycket intresserad av tidiga Hegeltolkningar.

Det är viktigt att olika typer av kännare skriver encyklopediskt om sina intressen, på detta sätt får vi en gratis uppslagsbok som är användbar. Kanske inte som strikt källa men som källjämförelse matrial.


Utsikt från min balkong mot Mölndals bro
Här sitter jag och tittar i Wikipedia.

En tranciver jag byggt för 20 och 80 meter med 10watt. Det går att att sända och mottaga alla digitalmoden med tranciver och dator inklusive ett gammalt digitalmodem. Där finns också en liten telegrafi-sändare för 40 meter.


Se vidare Amatörradio