Utbildningspolitik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Utbildningspolitik är den politik som berör skolväsendet och utbildningen. I Sverige är det främst utbildningsdepartementet, som har hand om utbildningspolitiska frågor.

Det är statsmakten som har det övergripande ansvaret för utbildningens organisation, medan kommunerna bär ansvar för den lokala skolan. Andelen privata skolor har under 1900-talet minskat starkt och är internationellt sett mycket liten. Den har dock ökat något på 1990-talet genom den rätt till kommunala anslag som tillförsäkrats av Skolverket godkända friskolor.2009/10 fanns det i Sverige 489 fristående skolor av 1 015 gymnasieskolor, alltså 48%

Den aktuella utbildningsministern, och chef för utbildningsdepartementet, är Anna Ekström (S). På utbildningsdepartementet huserar ytterligare en minister, Matilda Ernkrans (S) med titeln Minister för högre utbildning och forskning [1].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (21 januari 2019). ”Sveriges nya regering”. Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/01/sveriges-nya-regering/. Läst 23 januari 2019.