Uttersberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uttersbergs gamla stationshus
Magasinsbyggnaden, numera Galleri Astley
Lenny Clarhälls Ulf och Ylva
Uttersbergs herrgård

Uttersbergär ett samhälle i Skinnskattebergs socken och kommun i Västmanland, Västmanlands län. Uttersbergs bruksmiljö och skulpturpark ingår i Ekomuseum Bergslagen.

Bruket[redigera | redigera wikitext]

I Uttersberg fanns en hammarsmedja (Flohammaren) redan i slutet av 1500-talet. Uttersberg bruk förvärvades 1873 av ett konsortium som utvecklade och moderniserade anläggningen. År 1875 påblåstes en masugn och andelar i Grängesbergsgruvan och Pershyttan köptes. Flohammaren lades ner 1901 och bruket stängde på 1920-talet. Av Uttersberg bruk och hytta finns kvar ruiner efter kolhus och smedja samt vattenkanal, stall, ladugård, mejeri, arbetarbostäder och herrgården. På platsen för herrgårdsbyggnaden fanns en större byggnad som troligen uppfördes i början av 1600-talet. Nuvarande herrgård stod färdig 1836, byggherren var brukspatron Johan Hindrich Wegelin.

Järnvägen[redigera | redigera wikitext]

Orten hade tidigare järnvägsförbindelse, ursprungligen genom järnvägsbolagen KUJ (Köping-Uttersbergs Järnväg), URJ (Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg) som senare gick samman till KURJ (Köping-Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg). Järnvägen hade den ovanliga spårvidden 1 093 millimeter. Sista persontåget gick 1952 och godstrafiken upphörde 1968. Den tidigare järnvägsstationen i Uttersberg ritades av Theodor Dahl och invigdes 1897. Stationen är nu del av Galleri Astley.

Konstgalleri[redigera | redigera wikitext]

På det tidigare bangårdsområdet är Galleri Astley inrymt. Där finns bland annat en Haida-totempåle i skulpturparken, som ligger längs den gamla bangården och innehåller ett 30-tal skulpturer i varierande material. Sommartid genomförs där evenemanget "Jazz på perrongen", vilket genomförs i ett av Sveriges fåtal akustiska naturreservat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lindeqvist Christina, Hägerman Britt-Marie, red (2010). Om järn och människor: Ekomuseum Bergslagen berättar i landskapet : guidebok. Ludvika: Ekomuseum Bergslagen. Libris länk. ISBN 978-91-633-6907-0 , s. 166-167

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]