Uttrans järnvägsstation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett pendeltåg från Södertälje åker förbi gamla Uttrans station på väg mot Stockholm.

Uttrans järnvägsstation är en tidigare järnvägsstationVästra stambanan mellan Tumba och Rönninge. Stationen låg i Uttran i Botkyrka kommun. Den öppnade som hållplats 1908 och blev station 1920. När pendeltågstrafiken började den 12 maj 1968 minskades trafiken till Uttran så att vartannat pendeltåg stannade i Uttran och vartannat i Rönninge. Resandeutbyte på Uttran upphörde helt den 1 juni 1969[1] och samtidigt började åter alla pendeltåg stanna i Rönninge. Plattformen revs i början på 1970-talet, och det tidigare stickspåret till det närbelägna grustaget revs på 1980-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tillgången till vettiga kommunikationer var en bidragande orsak till att Stockholms stad valde att bygga Stockholms sanatorium, sedermera Söderby sjukhus, i närheten av Uttran. Relativt sent fanns det såväl pressbyrå som bensinmack i anslutning till stationen.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Liberalerna föreslog 2003 att stationen skulle återetableras för pendeltrafik, men det har alltid fallit på att trafikantunderlaget varit för litet. Med pågående exploatering av Söderby i kommundelen Salem och den föreslagna exploateringen av området runt Uttrans grustag och Uttrans sjukhus kan trafikantunderlaget möjligen på sikt motivera ett annat ställningstagande i denna fråga.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Järnvägsdata med trafikplatser, Svenska Järnvägsklubben nr 83, 2009, ISBN 91-85195-05-7