Väderkvarnspalm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Väderkvarnspalm
TrachycarpusFortunei.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Palmordningen
Arecales
Familj Palmer
Arecaceae
Släkte Trachycarpus
Art Väderkvarnspalm
T. fortunei
Vetenskapligt namn
§ Trachycarpus fortunei
Auktor (Hook.) H.Wendl.
Hitta fler artiklar om växter med

Väderkvarnspalm (Trachycarpus fortunei) är en palmart från bergstrakter i Asien. Det är en härdig och robust palm som i sitt ursprungsområde kan bli över tio meter hög. Bladen är solfjädersformade och stammen är brun och hårig, något som hjälper den överleva vintrarna i sina hemtrakter.

Väderkvarnspalmens goda köldhärdighet har gjort den populär utanför de områden som andra palmer kan växa i. Den har blivit mycket vanlig i områden av Europa med milda vintrar där den planteras som park- och gatuträd. I bland annat södra Schweiz har den spridit sig ut i det vilda och förvildade exemplar växer nu i vissa dalgångar.

Även i Skandinavien har denna palm blivit allt vanligare och kan beskådas bland annat i Botanisk Have i Köpenhamn. I Skanör/Falsterbo hade kommunen sedan 1998 två exemplar på friland, dessa dog dock ut vintern 2010-11.[1] Palmen går också att finna planterad på friland i många privata trädgårdar i södra Sverige upp till åtminstone Uppsala.[källa behövs] Dock är lokationerna där den går att kultivera en längre period utan omfattande skydd (frigolit, värmekablar) väldigt sparsamma till antalet, om ens någon plats i Sverige. I vissa områden i Danmark och Norge finns lokationer med mildare vinterklimat där palmen kan kultiveras även utan vinterskydd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Palmerna i Skanör

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]