Vägen till El Dorado

Från Wikipedia
Vägen till El Dorado
(The Road to El Dorado)
GenreAnimation
Äventyr
Komedi
Familjefilm
Musikal
RegissörDon Paul
Eric "Bibo" Bergeron
ProducentBrooke Breton
Bonne Radford
ManusTed Elliott
Terry Rossio
Originalröster
Svenska röster
OriginalmusikHans Zimmer
John Powell
Elton John
Tim Rice
KlippningJohn Carnochan
ProduktionsbolagDreamWorks Animation
DistributionDreamWorks Pictures
Premiär31 mars 2000
Speltid89 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$95 miljoner
Intäkter$76,4 miljoner
IMDb SFDb Elonet

Vägen till Eldorado (engelska: The Road to El Dorado) är en amerikansk animerad film från 2000 av DreamWorks SKG.

Filmens sånger komponerades av Elton John ("Someday Out of the Blue" tillsammans med Patrick Leonard), till texter av Tim Rice. Hans Zimmer och John Powell stod för komponerandet av instrumentalmusiken. Elton John, Tim Rice och Hans Zimmer hade tidigare gjort musiken och sångerna i Disneyfilmen Lejonkungen, för vilken de alla tre vann Oscar (Bästa sång till John och Rice för "Can You Feel the Love Tonight" och Bästa filmmusik till Zimmer).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1519 i Spanien. Filmen handlar om de två skojarna Tulio och Miguel som kommer över en karta över vägen till El Dorado, den mytomspunna staden som sägs vara gjord av guld. För två skojare som Tulio och Miguel, som ligger på lite fel sida om lagen, låter det mycket intressant. Men resan blir både tuff och svår, och när de kommer fram blir det inte riktigt som de har tänkt sig. Befolkningen tror att de är gudar, speciellt översteprästen Tzekel-Kan och hövding Tannabok, och de visar vägen upp till sitt tempel. En flicka vid namn Chel får reda på att de inte är gudar, men hon vill vara med på deras bluff för att få komma ifrån El Dorado.

Miguel och Tulio blir bjudna på fest och morgonen därefter ska Tzekel-Kan offra till gudarna eftersom det är början av Jaguarens tidsålder. Ingen av de två vill att någon ska offras så de stoppar ritualen, vilket gör Tzekel-Khan misstänksam. Lite senare börjar Chel att hångla med Tulio medan Miguel utforskar staden. Men alla är borta eftersom staden renas inför Jaguarens tidsålder. Senare blir Tulio och Miguel utmanade på en bollmatch och de vinner med en bälta. När Tzekel-Kan säger att motståndarna ska offra till deras ära säger Miguel emot honom. Han blöder från pannan och översteprästen inser att de inte är gudar för gudar blöder inte. Han väcker en enorm jaguarstaty till liv för att jaga dem ur staden. Tulio och Miguel lyckas överlista Jaguaren men den följer efter dem till det stora virvelhålet och jaguaren och översteprästen faller genom virveln och möter Cortes som tänker visa dem vägen till staden.

Röster[redigera | redigera wikitext]

Originalröster (engelska)[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]