Vägtullar i Norge

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vägtullar i norska städer)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En betalstation i Abildsø på E6

Vägtullar förekommer i flera platser i Norge. Den norska benämningen på de trafikantfinansierade betalningssystem som finns runt flera städer i Norge är bomring. Bomringen är en ring av vägtullar runt en ort. Vägtullarna ligger ofta längs infartsvägar. En väg som har en betalstation längs någon del av vägen kallas på norska bomvei ("bomväg").

Vägtullar finns bland annat i Oslo, Tønsberg, Bergen, Namsos, Stavanger, Kristiansand, Trondheim och Haugesund. Det första systemet med vägtullar i norska tätorter etablerades kring infartslederna i Bergen.

AutoPASS[redigera | redigera wikitext]

De flesta vägtullar är numera anpassade för automatisk betalning och man använder ett system som går under namnet AutoPASS där man har en transponder i bilen. För bilar utan transponder fotograferas registreringsskylten och faktura sänds till bilens ägare. Detta gäller även bilar som är registrerade i andra länder än Norge.[1] Innehavare av så kallad Brobizz för passage av Öresundsbron kan använda den för automatisk betalning i dessa bestalstationer genom Easygo-samarbetet.[2]

Vägtullar runt norska städer[redigera | redigera wikitext]

Oslo[redigera | redigera wikitext]

Vägtullsavgiften i Oslo tas ut genom att bilister som kör mot Oslo får betala 31 norska kronor (maj 2014) till myndigheterna. Detta kan göras vid en betalstation, där man betalar till en automat, eller genom att man skaffar ett abonnemang. För trafik ut från Oslo betalas ingen avgift. Vägtullssystemet i Oslo kan anses kontroversiellt och är mycket omdiskuterat, även om två tredjedelar av Osloborna (enligt tidningen Aftenposten) är positiva till det. När systemet kom till i slutet på 80-talet var det bara tänkt att det skulle vara i bruk till 1997. Dock har det varit en kontinuerlig utvidgning av de planer på väg- och järnvägsprojekt som bomringen skall vara med och finansiera, och detta - i kombination med avgifternas hämmande effekt på vägtrafiken in till centrum - är en möjlig förklaring till systemets framgång.

Oslo stad har sett en klar förbättring av utbyggnaden av stadens väg- och kollektivtrafiknät tack vare dess bomring. Det så kallade Oslopaketet 1 (no. Oslo-pakke 1), som bland annat omfattade en utbyggnad av tunnlar på E18 och Ring 1, blev helfinansierat genom intäkter från vägatullsystemet. Oslopaketet 2 blev delfinansierat via vägtullar, med projekt som Tåsentunnelen (på Ring 3/Riksvei 150) och T-baneringen.

Det företag som administrerar avgifterna i Oslo kallas Fjellinjen.

Tønsberg[redigera | redigera wikitext]

Automatisk station för betalning av bompeng i Tønsberg.

Tønsberg har trots stort lokalt motstånd haft en bomring sedan 1 februari 2004. Den är planerad att vara i drift till 2015.

Bergen[redigera | redigera wikitext]

Bergen fick som första europeiska stad vägavgifter för centrumtrafik den 2 januari 1986.

Namsos[redigera | redigera wikitext]

Namsos har ett avgiftssystem för att finansiera förbättringar av infartsvägarna till staden.

Stavanger[redigera | redigera wikitext]

Stavanger och vissa kringliggande kommuner har ett avgiftssystem.

Kristiansand[redigera | redigera wikitext]

Kristiansand fick ursprungligen ett avgiftssystem för att finansiera en ny Varoddbro. Sedan dess har flera andra projekt finansierats via intäkter från avgifterna. Den 1 juli 2010 sattes priset för att köra in till Kristiansand till 21 norska kronor.

Haugesund[redigera | redigera wikitext]

Haugesund har ett avgiftssystem sedan 1 juli 2008.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ AutoPASS Läst 2014-07-07.
  2. ^ Öresundsbron Var kan jag använda min ØresundBizz®? Läst 2014-07-07.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]