Väjningspliktsmärken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Väjningspliktsmärken är en typ av vägmärken som upplyser om villkoren för så kallad väjningsplikt och stopplikt. Dessa märken talar också (i vissa länder, men inte i Sverige) om för trafikanterna vilka som har förkörsrätt.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Vägmärken i Europa följer en viss enhetlig standard (FN:s konvention om vägmärken och signaler). Vissa skillnader kan dock förekomma mellan olika länder. Märkena i artikeln visar de svenska märkena, men skillnaden mot andra europeiska länder är ganska liten. De som finns i konventionen finns i alla eller de flesta länder i Europa.

Väjningsplikt[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign B1.svg

Då denna skylt sitter uppsatt råder väjningsplikt. Skylten uppmanar att lämna företräde för trafiken på den korsande vägen. Skylten finns i FN-konventionen och i alla länder i Europa, och i många andra länder också. Den räknas som ett varningsmärke eller förbudsmärke i vissa länder, till exempel i Sverige. I de flesta länder är det ingen text i skylten, men Storbritannien har texten "GIVE WAY". Irland har också en text: "YIELD" eller "GÉILL SLÍ" (det sistnämnda är iriska). I USA har man en liknande skylt med texten "YIELD". Se vidare i artikeln Väjningspliktsskylt.

Stopplikt[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign B2.svg

Då denna skylt sitter uppsatt råder stopplikt. Trafikanterna ska då stanna vid den s.k. stopplinjen som normalt finns utsatt på vägen. Oftast förekommer skylten vid vägkorsningar där sikten är något skymd, eller vid stora vägar där hastigheten är hög, och en sidokrock skulle vara mycket farlig. Den kan också förekomma på platser där vägen korsar en järnväg och där det helt och hållet saknas signaler.

Skylten härstammar från USA, finns med i FN-konventionen (trots att USA inte deltar i den) och används i många länder i och utanför Europa. Det är ett av få vägmärken som USA och Europa har gemensamt. Texten är "STOP" i (huvudsakligen) hela Europa, i till exempel Frankrike, Grekland, Ryssland, Serbien, Spanien och Sverige. Den räknas som ett förbudsmärke i vissa länder till exempel i Sverige.

I vissa länder utanför Europa finns egna ord istället för texten "STOP". I Israel har skylten en hand som visar stopptecken istället för text. Se vidare i artikeln Stoppskylt.

Huvudled[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign B4.svg

Denna skylt upplyser om att vägen är en huvudled. Korsande vägar har alltid väjningsplikt eller stopplikt. Skylten finns i FN-konventionen och används i nästan alla länder i Europa, dock inte i Storbritannien och Irland.[1] Denna skylt upprepas efter varje vägkorsning. I Nord- och Sydamerika (samt Irland, Japan med flera länder) ser varningsmärkena ut som huvudledsskylten fast med en symbol, och bilister därifrån kan riskera förväxla skyltarna.

Huvudled upphör[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign B5.svg

Denna skylt upplyser om att huvudleden upphör och att andra trafikregler gäller som till exempel väjningsplikt eller stopplikt. Om inget annat anges gäller högerregeln. Skylten finns i FN-konventionen och den används i nästan alla länder i Europa.

Lämna företräde vid möte[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign B6.svg

Denna skylt talar om att man ska lämna företräde vid möte. Skylten sätts upp på platser där det är trångt. Den finns i FN-konventionen och i nästan alla länder i Europa. Storbritannien och Cypern har skylten spegelvänd på grund av deras vänstertrafik. Irland verkar inte ha den. Den räknas som ett förbudsmärke i vissa länder , till exempel i Sverige.

Mötande lämnar företräde vid möte[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign B7.svg

Denna skylt talar om att mötande fordon ska lämna företräde vid möte men om det finns plats så behöver du inte stanna för att släppa förbi. Den sätts upp på platser där det är trångt. Skylten betyder inte att trafik som passerar den har förkörsrätt utan enbart att mötande trafik har väjningsplikt. Skylten finns i FN-konventionen och används i nästan alla länder i Europa. Storbritannien och Cypern har skylten spegelvänd, på grund av deras vänstertrafik. Irland verkar inte ha den. Den räknas som ett upplysningsmärke i vissa länder, till exempel i Sverige.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jämför en:Comparison of European road signs