Vällingby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bergslagsvägen i höjd med Vällingby, vy mot sydost i maj 1988.

Vällingby är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun med 7 768 invånare (2011)[1]. Stadsdelen ingår i Hässelby-Vällingby stadsdelsområde och Vällingby församling.

Historik och arkitektur[redigera | redigera wikitext]

V-symbolen för Vällingby
Vällingby centrum på 1950-talet.

Området där Vällingby i dag ligger är ett mycket gammalt kulturlandskap och människor har bott här åtminstone sedan järnåldern. I skrift omnämns "Wellingeby" första gången 1347.[2] Namnet Vällingby betyder vallingarnas by. Vallingar eller vällingar betyder ungefär folket som bor på vallen.

Vällingby tillhörde Spånga landskommun fram till 1949 då hela den landskommunen införlivades i Stockholms stad. Vällingby var fram till 1950-talet ren landsbygd och på platsen för Vällingby centrum låg tidigare ett antal gårdar med anor från 1500- och 1600-talen. Dessa revs när det moderna Vällingby uppfördes och i dag finns mycket få byggnader från denna tid kvar.

Vällingby räknas som ett viktigt verk inom svensk modernism och stadsplanering. Stadsplanerna för Vällingbys delområden följde Generalplan för Stockholm 1952 som togs fram under ledning av stadsplanedirektören arkitekt Sven Markelius. Tanken var att bygga en ny typ av stadsdel, som inte skulle bli en sovstad utan bli en så kallad ABC-stad med arbetsplatser, bostäder och centrum i samma område. Som Sveriges första ABC-stad fick Vällingby stor uppmärksamhet, även internationellt.

Bebyggelsen i Vällingby kännetecknas av en omsorgsfull anpassning till landskapet och en arkitektur med många utarbetade detaljer. En stor del av bostadsbebyggelsen uppfördes av Svenska bostäder, där chefsarkitekten Hjalmar Klemming ritade i stort sett allt som Svenska Bostäder byggde i Vällingby, samtidigt var han samordnande arkitekt för hela Vällingbyprojektet.[3]

Vällingby centrum invigdes hösten 1954 men förfallet på 1980- och 1990-talen tog ut sin rätt på centrumbebyggelsen och i början av 2000-talet bestämde staden att rusta upp och modernisera Vällingby Centrum, vilket genomfördes under åren 2004–2008. En av de nya byggnaderna, K-fem ritad av Gert Wingårdh, utsågs 2008 till Världens bästa byggnad för shopping på World Architecture Festival i Barcelona.[4] Renoveringen har åter gjort Vällingby Centrum till en av de mest kända klassiska förorterna.

Tunnelbanan[redigera | redigera wikitext]

Station Vällingby trafikeras av Tunnelbana 1 (Gröna linjen) och ligger mellan stationerna Råcksta och Johannelund. Stationen ligger delvis under Vällingby centrum vid Kirunaplan/Kirunagatan. En större upprustning av tunnelbanestationen har gjorts för att öka tryggheten och trivseln på stationen. Avståndet från stationen Slussen är 16 kilometer. Mellan stationerna Vällingby och Råcksta ligger Vällingbydepån, tunnelbanans största vagnhallsanläggning längs den gröna linjens västra sträckning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Statistisk årsbok för Stockholm 2013” (PDF). Stockholms stad. sid. 123. http://www.statistikomstockholm.se/attachments/article/38/arsbok_2013.pdf. Läst 15 juni 2016. 
  2. ^ Stockholm Stadsmuseum: Vällingby
  3. ^ Bostadsrättsföreningen Ritbrädet om Hjalmar Klemming.
  4. ^ Fastíghetssverige 2008-10-29

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]