Vänsterdemokraterna (Italien)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vänsterdemokraterna
Democratici di Sinistra
FörkortningDS
PartiledarePiero Fassino
PartiordförandeMassimo D'Alema
Grundat13 februari 1998
Upplöst14 oktober 2007
Politisk ideologiDemokratisk socialism
Internationellt samarbetsorganSocialistinternationalen
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska socialdemokratiska partiet
Politisk grupp i EuropaparlamentetSocialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet
Färg(er)Röd, grön
Webbplats
www.dsonline.it

Vänsterdemokraterna (italienska: Democratici di Sinistra, DS) var ett socialdemokratiskt politiskt parti i Italien, grundat 1998. Det var det största vänster-centerpartiet i Italien och ingick i koalitionen Unionen.

Partiet var en vidareutveckling av det tidigare Vänsterdemokratiska partiet (Partito democratico della Sinistra), som i sin tur var en socialdemokratisk reformering av det stora Italienska kommunistpartiet vid dess upplösning 1991. Under ledning av Massimo D'Alema gick partiet samman med flera mindre likasinnade partier och antog det rubricerade namnet, samtidigt som man ersatte hammaren och skäran i partisymbolen med rosen.

Piero Fassino.

I november 2001 valdes Piero Fassino till partiledare. Han återvaldes i januari 2006.

Partiet betraktade sig som ett "federalt nätverk", långt från Lenins uppfattning om "demokratisk centralism". På det lokala planet förenade det sig med aktionsgrupper och enfrågerörelser. Det bildade lösa fronter, sammanhållna av gemensamma värden, som var socialistiska och kristna.

Partiets premiärministerkandidat inför det italienska parlamentsvalet 2006 var Romano Prodi. Partiet upplöstes 2007 när det uppgick i det nybildade Demokratiska partiet (PD).