Värdeabsolutism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Värdeabsolutism är en filosofisk ståndpunkt som menar att det finns universella värden samt att dessa värdena är fasta och oföränderliga. Detta begrepp innebär också att man kan säga att ett samhälle är mer moraliskt än ett annat. Motsatsen är värderelativism.

Ofta förknippas värdeabsolutismen med dess naturlagsanknytning, där de beständiga värdena överstiger tillfälliga historiska värderelativistiska ageranden. Nürnbergrättegångarna är ett tydligt exempel på hur de universella värden om rätten till liv gavs företräde framför den rättspositivistiska värderelativistiska lagstiftning som präglade Nazityskland.

Ett exempel på värdeabsolutism kan vara idén om kvinnors och mäns lika rättigheter. En värderelativist skulle kunna påstå att denna idé är produkten av västerländsk kultur, och att avsaknaden av denna tillämpning av rättigheter i exempelvis Mellanöstern bara är en del av deras kultur, medan en värdeabsolutist skulle kunna argumentera att kvinnorna där har lika stor rätt att leva sina liv i frihet som sina systrar i Västeuropa för att rättigheterna är universella - obundna till kultur, tid och rum.