Världens sju underverk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om de sju antika underverken. För de moderna underverken, se Världens sju nya underverk.

Världens sju underverk, även kallade antikens sju underverk, är en förteckning från antiken över byggnadsverk som representerade människans då största bedrifter.

Ursprung och listningar[redigera | redigera wikitext]

Upphovsman för listan brukar anges vara Antipatros från Sidon, som namngav de sju verken i en dikt (epigram) omkring 140 f.Kr. Idén går emellertid tillbaka längre i tiden, och sannolikt har det funnits tidiga förteckningar som av en eller annan orsak gått förlorade. I Antipatros lista ingår: 1. Babylons murar, 2. Zeus bildstod i Olympia, 3. Semiramis hängande trädgårdar i Babylon, 4. Kolossen på Rhodos, 5. Cheopspyramiden, 6. Mausoleet i Halicarnassus, 7. Artemis tempel i Efesos.

Den tidigaste kända referensen är från 400-talet f.Kr. och återfinns i Herodotos "Historia". Under andra hälften av 200-talet f.Kr. skrev Kallimachos från Kyrene en samling om världens underverk. Denna bok förstördes dock när biblioteket i Alexandria brann ner. När och var den första ursprungliga listan uppställdes eller vilka byggnadsverk som förteckningen innehöll är alltså inte känt. En teori, grundad på det stora antalet babyloniska byggnadsverk på listan, är att den ursprungligen sammanställdes i en hellenistisk stad i det seleukidiska riket i Främre Orienten.

Flera alternativa listor har uppställts sedan Antipatros tider. Kolossen på Rhodos som förstördes under 200-talet f. Kr. hade i en lista av Martialis ersatts av Apollos altare på Delos. Kolossen på Rhodos hade dock hunnit få ryktbarhet, varför den ofta återfinns på listor även från tiden efter dess förstörelse. En lista som blev mycket spridd inom romarriket uteslöt Babylons murar och hade i stället med Fyrtornet på Faros. Listorna varierar dock, i stället för fyrtornet på Faros återfinns på många listor i stället Apollos altare på Delos, det Asklepiostemplet i Epidauros, labyrinten på Kreta, Athenas bronsstod på Akropolis, Kyros II:s palats eller ibland Jerusalems tempel.[1]

Bland annat gjorde Plinius d.ä. en jämförelse mellan de olika romerska ingenjörskonsterna såsom avloppsnät och akvedukter med de grekiska byggnadsverken. Den förteckning som vi idag kallar världens sju underverk är uppförd under medeltiden. En av de äldsta referenserna till denna förteckning är gravyrer från 1500-talet av den holländske konstnären Maerten van Heemskerck.

Listan över antikens sju underverk[redigera | redigera wikitext]

Listan som följer här är egentligen medeltida. Fyren på Faros fanns inte med i Antipatros lista (som hade Babylons murar istället), trots att den i ålder hör till samma epok som många av de övriga byggnadsverken, utan lades till på 500-talet e.Kr. av Gregorius av Tours och Filon från Bysans.

Underverk Plats Uppfört Förstört
Cheopspyramiden Egypten Giza, Egypten 2550 f.Kr. Finns kvar idag
Babylons hängande trädgårdar Irak Irak 500-talet f.Kr. Har kanske aldrig funnits
Zeusstatyn i Olympia Grekland Olympia, Grekland 430 f.Kr. 426 e.Kr. av en brand
Artemistemplet i Efesos Turkiet Efesos, Turkiet 560 f.Kr. 263 e.Kr. av en brand
Mausoleet i Halikarnassos Turkiet Halikarnassos, Turkiet 360 f.Kr. Revs 1493-1522
Kolossen på Rhodos Grekland Rhodos, Grekland 304-292 f.Kr. 225 f.Kr. av ett jordskalv
Fyrtornet på Faros Egypten Alexandria, Egypten 200-talet f.Kr. Av ett jordskalv på 1300-talet

Av de sju underverken stod två i vad som idag är Grekland, två i Egypten, två i Turkiet och ett i Irak. Babylons murar låg naturligtvis i Irak även de. Det enda av underverken som överlevt till våra dagar är Cheopspyramiden, vilket även är det som byggdes först. Det underverk som klarade sig kortast tid var kolossen på Rhodos, som bara stod upprätt i 56 år innan en jordbävning förstörde den. Av de sju på listan ovan är Babylons hängande trädgårdar (även kallade "Drottning Semiramis trädgårdar") det minst kända verket - mycket lite är känt om hur byggnadsverket såg ut eller ens om det faktiskt existerat.

Illustrationer[redigera | redigera wikitext]

Alternativa sju underverk i modern tid[redigera | redigera wikitext]

Många gånger har man försökt enas om en lista om sju underverk i modern tid eller på annat sätt en uppdaterad lista, eftersom så många av de klassiska underverken inte längre finns kvar. Det enda återstående klassiska underverket är Cheopspyramiden.

Världens sju nya underverk[redigera | redigera wikitext]

Världens sju nya underverk är en modern, alternativ förteckning till antikens sju underverk som röstats fram av 100 miljoner människor i en global omröstning och som tillkännagavs 7 juli 2007 i Lissabon. Enligt denna lista är de nya underverken:

Underverk Plats
Chichén Itzá Mexiko Yucatán, Mexico
Colosseum Italien Rom, Italien
Cristo Redentor Brasilien Rio de Janeiro, Brasilien
Kinesiska muren Kina Kina
Machu Picchu Peru Cuzco, Peru
Petra Jordanien Jordanien
Taj Mahal Indien Agra, Indien

Lista från American Society of Civil Engineers[redigera | redigera wikitext]

American Society of Civil Engineers (Amerikanska förbundet för väg- och vattenbyggnadsingenjörer) har sammanställt en egen lista över underverk i den moderna världen:[2] Listan presenterades 1994.

Underverk Byggstart Färdigställt Plats
Kanaltunneln 1 december 1987 6 maj 1994 Storbritannien Frankrike Doverkanalen mellan England och Frankrike
CN Tower 6 februari 1973 26 juni 1976 Kanada Toronto, Ontario, Kanada
Empire State Building 22 januari 1930 1 maj 1931 USA New York, New York, USA
Golden Gate-bron 5 januari 1933 27 maj 1937 USA Golden Gate, norr om San Francisco, Kalifornien, USA
Itaipu-dammen Januari 1970 5 maj 1984 Brasilien Paraguay Floden Paraná, mellan Brasilien och Paraguay
Deltaprojektet 1953 10 maj 1997 Nederländerna Nederländerna
Panamakanalen 1 januari 1880 7 januari 1914 Panama Panamanäset, Panama

Världens åttonde underverk[redigera | redigera wikitext]

Termen världens åttonde underverk används ibland om något som därmed anses vara så fantastiskt att det platsar bland underverken. Det har aldrig framkommit någon konsensus kring vad som skulle vara det åttonde underverket.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Varia - illustrerad månadsskrift 1898, s. 481-483.
  2. ^ American Society of Civil Engineers Seven Wonders

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Pontus Hellström & Suzanne Unge Sörling (red.): Antikens sju underverk (Carlssons bokförlag 1993)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]