Världsbutik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsbutik i Mannheim

Världsbutik är ett begrepp för en butik vars sortiment består till minst 80% "rättvis handel"-varor (bl a Rättvisemärkt).

Arbetskraften i en världsbutik är till största delen volontärer. I vissa butiker finns det anställda, men vanligast är att det inte gör det.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första världsbutiken öppnades av Oxfam 1959. Oxfam-butiken sålde kinesiskt krimskrams från kinesiska flyktingar som flytt från det kinesiska inbördeskriget till Hong Kong. Andra källor menar att den första rättvis handel-butiken öppnade i USA året innan, och sålde handarbete från Puerto Rico.

Butikerna kallades dock inte världsbutiker inte under denna tid; namnen på dessa butiker varierade, och kunde vara till exempel "tredje världen-butiker" eller "u-landsbutiker". Alternativa handelsorganisationer importerade varor från tredje världen, så som rörsocker i början av 1960-talet, och har fortsatt fram till idag. De flesta av dessa organisationer verkade i Storbritannien och Nederländerna. Termen "världsbutik" började användas på 1990-talet. 1994 organiserade sig världsbutikerna i NEWS!, Network of European Worldshops. Rättvisemärkningen har sina rötter i 1980-talets världsbutikrörelse.

Organisationen Fair Trade Återförsäljarna[redigera | redigera wikitext]

Organisationen Fair Trade Återförsäljarna är en medlemsorganisation för självständiga butiksföreningar ofta benämna just Världsbutiker och andra återförsäljare av rättvis handelsvaror i Sverige. Målet för organisationen är att öka försäljningen av rättvis handel-produkter från småproducenter i Latinamerika, Afrika och Asien. Organisationen har sitt kansli i Göteborg och har runt 40 stycken medlemsorganisationer på olika orter i Sverige. Organisationen är även medlem i det internationella nätverket World Fair Trade Organization, I Sverige är organisationen med i Nätverket för Rättvis Handel och stödjer Fair Trade Sverige.[1]

WFTO är en internationell organisation för producenter i Latinamerika, Afrika och Asien samt grossister, importörer och återförsäljare som förbinder sig att följa organisationens 10 principer. Det finns ett gemensamt märke för att visa att en organisation är medlem och följer WFTO:s principer. Inom organisationen har man även påbörjat att ta fram en märkning av enskilda produkter. För att kontrollera att principerna följs finns både egenkontroll och stickprovskontroller. Typiska varor är hantverksprodukter, accessoarer och andra varor med mer komplicerade tillverkningsprocesser, detta i linje med WFTO:s mål att möjliggöra för småproducenter att kunna sälja varor med högre förädlingsvärde. WFTO-produkter säljs ofta i Världsbutiker eller andra butiker specialiserade på Fair Trade.[1]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Världsbutikernas webbplats
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia