Värmeljus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett värmeljus

Värmeljus är en typ av levande ljus, som fått sitt namn av att det bland annat kan användas som värmekälla för varmhållning av till exempel fondue eller glögg.

Till sin funktion är ljuset en oljelampa av enklaste modell, avvikande är att veken är centrerad i mitten och står med eget stöd samt att en ljusmassa används som är stelnad vid normal rumstemperatur. Ljusmassan består av paraffin eller stearin som övergår till flytande form av värmen från lågan. Höljet är av aluminium och vekestödet av stål.

Brinntiden för värmeljus varierar allt mellan fyra och sju timmar beroende på kvalitet. Brinntiden påverkas ofta av temperaturen i ljusets direkta omgivning eftersom temperaturen hos den smälta ljusmassan och dess kvalitet påverkar hur mycket paraffin som avdunstar direkt från vätskeytan utan att förbrännas i lågan.

Vid felaktigt handhavande finns en överhängande risk att ljusmassan i värmeljus övertänder, det vill säga att lågor slår upp direkt från vätskeytan istället för endast från veken. Risken för övertändning anses vara större på värmeljus av lägre kvalitet på grund av ljusmassans ofta mer lättflyktiga sammansättning (billig paraffin) samt sämre förankring av veken. Jämfört med vanliga ljus är risken för övertändning mycket större hos värmeljus på grund av ljusmassans sammansättning i kombination med att mycket mer värme överförs från lågan till ljusmassan.[1]

Om ljus i en grupp av flera värmeljus står tätare än ca 1 dm åtskilda, värmer de varandra så mycket att övertändning riskeras. Även när detta till att börja med sker i endast ett av ljusen, sprider det sig lätt till hela gruppen, och det blir en vådeld.

Om värmeljus används i en dekorationslykta med otillräcklig ventilation kan det också bli övertändning. Om lågprisljus med hög avdunstning från smältan används i en liten lykta blir det kondens upptill i lyktan. Blir det sedan efter en tid tillräckligt varmt tar kondensen eld, och det bildas en svårsläckt jätteflamma, som kan antända omgivningen.

På värmeljus av god kvalitet ska det finnas tre små bulor på undersidan av koppen, som åstadkommer en luftspalt under densamma. Detta minskar risken att underlaget värmeskadas. I somliga tillverkningar saknas sådana bulor.

För att hålla veken på plats, när all ljusmassa övergått till flytande form, ska det i koppens mitt finnas en liten cirkulär grop, som gör att vekens fot inte glider omkring. På värmeljus av sämre slag kan denna fördjupning saknas. Om grop finns, syns det tydligt på undersidan av koppen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vad finns det för brandrisker med värmeljus?

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]