Värmeljus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett värmeljus

Värmeljus är en typ av levande ljus, som fått sitt namn av att det bland annat kan användas som värmekälla för varmhållning av till exempel fondue eller glögg.

Till sin funktion är ljuset en oljelampa av enklaste modell, avvikande är att veken är centrerad i mitten och står med eget stöd samt att en ljusmassa används som är stelnad vid normal rumstemperatur. Ljusmassan består av paraffin eller stearin som övergår till flytande form av värmen från lågan. Höljet är av aluminium och hållaren för veken av stål.

Brinntiden för värmeljus varierar allt mellan fyra och sju timmar beroende på kvalitet.[1] Brinntiden påverkas ofta av temperaturen i ljusets direkta omgivning eftersom temperaturen hos den smälta ljusmassan och dess kvalitet påverkar hur mycket paraffin som avdunstar direkt från vätskeytan utan att förbrännas i lågan.

Vid felaktigt handhavande finns en överhängande risk att ljusmassan i värmeljus övertänder, det vill säga att lågor slår upp direkt från vätskeytan istället för endast från veken. Risken för övertändning anses vara större på värmeljus av lägre kvalitet på grund av ljusmassans ofta mer lättflyktiga sammansättning (billigare paraffin) samt sämre förankring av veken. Jämfört med vanliga ljus är risken för övertändning mycket större hos värmeljus på grund av ljusmassans sammansättning i kombination med att mycket mer värme överförs från lågan till ljusmassan.[2][3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Plus”. SVT. 3 december 2009. http://svt.se/2.109801/1.1797609/test_av_varmeljus?lid=puff_1797690&lpos=rubrik. 
  2. ^ ”Värmeljus”. Statens räddningsverk. 24 november 2004. http://www.srv.se/templates/SRV_Page____13518.aspx. 
  3. ^ Vad finns det för brandrisker med värmeljus?

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]