Värnpliktsofficersförbundet

Från Wikipedia

Svenska Värnpliktsofficersförbundet (SVOF) var en frivillig försvarsorganisation grundad 1946 vilken med utgången av 2006 upphörde och därmed överlämnat sitt eget och föregångares arkiv till svenska Krigsarkivet.

- Värnpliktiga underofficerares förening i Stockholm, 1947-1973

- Värnpliktiga underofficerares riksförbund, 1952-1973

- Svenska värnpliktsofficersförbundet, 1973-2006

Över landet fanns organiserade ett antal lokala föreningar vilka ingick i förbundet. Vissa av dessa föreningar bedriver ännu verksamhet, men är ej organiserade i ett förbund. Organisationerna ovan skall ej förväxlas med Värnpliktiga officerares riksförbund vilket organiserade reservbefäl och som 1972 uppgick i Reservofficersförbundet.

Svof, tidigare SVOF i Västra Götaland var ursprungligen en förening under riksorganisationen Svenska Värnpliktsofficersförbundet (tidigare VUOR, Värnpliktiga Underofficerares Riksförbund). När förbundet lades ned 2006 efter att regeringen beslutat att SVOF (jämte flera andra organisationer) inte längre omfattades av den s.k. frivilligkungörelsen. De inom SVOF ingående föreningarna var dock självständiga och medlemmarna i SVOF i Västra Götaland beslutade att fortsätta sin verksamhet som egen oberoende ideell förening. Föreningen kallar sig nu för Svenska Värnpliktsofficersföreningen, SVOF.

SVOF, Svenska Värnpliktsofficersföreningen är en självständig, ideell och frivillig förening vars syfte är att stödja det militära försvaret. Föreningen är självständig utan anslutning till någon överordnad organisation.

I våra stadgar står bland annat att vi skall verka för ett starkt och effektivt försvar, vi jobbade aktivt för att värnplikten skulle återinförs (vilket riksdagen nu väntas beslutade om våren 2017) och att försvarsanslagen skall höjs. Vi ser gärna att den som stödjer våra värderingar och syften stöttar föreningen genom att bli medlem (årsavgift 100 kr) eller börjar med att följa vår verksamhet genom och ta del av den information som vi sänder via e-post. Målet är att växa och knyta till oss alla som vill att Sverige skall ha ett tillräckligt starkt försvar för att hävda vår neutralitet och försvara vår fred och frihet.

Vi ser också att vi kan fylla det tomrum som uppstått efter försvarets neddragning och minskning av anslagen till frivilligorganisationerna och som inneburit att det finns få möjligheter för försvarsvänner, aktiva som passiva att vidmakthålla sina personliga kunskaper i grundläggande militär utbildning utbilda andra och följa utvecklingen på detta område.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Grupp K. Halvofficiella medaljer

SVOFGFM Svenska Värnpliktsofficersförbundets kungliga förtjänstmedalj, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

Grupp L. Övriga medaljer och förtjänsttecken

SVOFGM Svenska Värnpliktsofficersförbundets förtjänstmedalj i guld, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFGFt Svenska Värnpliktsofficersförbundets förtjänsttecken i guld, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFGMt (VploffMt) Svenska Värnpliktsofficersförbundets minnestecken i guld vid 100-årsjubileet för värnplikten, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFGMM Svenska Värnpliktsofficersförbundets minnesmedalj med anledning av organisationsförändringen 2003, varvid föreningarnas verksamhet upphörde, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFGMM2 Svenska Värnpliktsofficersförbundets minnesmedalj med anledning av förbundets upplösning 2006, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFSM Svenska Värnpliktsofficersförbundets förtjänstmedalj i silver, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFSFt Svenska Värnpliktsofficersförbundets förtjänsttecken i silver, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFBM Svenska Värnpliktsofficersförbundets förtjänstmedalj i brons, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFBMth Svenska Värnpliktsofficersförbundets minnestecken, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006

SVOFBMt Svenska Värnpliktsofficersförbundets minnestecken, delas inte ut efter förbundets nedläggning 2006