Värtans station

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Värtans stationshus i skymningsljus.

Värtans station är en sedan år 1913 nedlagd station på Värtabanan i Stockholm med adress Värtans Stationsväg 4. Arkitekt för stationshuset var Statens Järnvägars arkitektkontors chefsarkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd och byggåret var 1882.

I begynnelsen var stationshuset inrymt i en liten trävilla ungefär vid nuvarande Sandhamnsplan. Kort efter att Värtabanan invigdes 1882 ersattes villan med det nuvarande stationshuset i tegel.

Huskroppen påminner om det tidiga 1700-talets H-formade herrgårdsbyggnader och entrén till biljetthallen är indragen under andra våningens balkong. Teglets röda kontrasteras av hörnlisener och fönsteromfattningar i ljus puts. På stationshusets andra våning hade stinsen en stor våning. Stinsen på stationen var också Värtans postmästare.

Sedan Värtabanans persontrafik upphörde 1913 blev stationshuset överflödigt när bara godstrafiken fanns kvar. På 1970-talet fungerade stationshuset som postkontor. Svenska Järnvägsklubben huserade en period i huset. Idag är huset ett kontorshus. På motsatt sida järnvägen återfinns Tull- och hamnkontorets byggnad.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]