Väsby kvarn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Väsby kvarn i april 2006 innan den brann ner till grunden natten den 30 mars 2008.

Väsby kvarn var en väderkvarn i Vallentuna kommun. Kvarnen uppfördes omkring 1865 och brann ner i mars 2008. Genom sitt läge på en liten höjd mellan Vallentuna kyrka och Kvarnbadet utgjorde Väsby kvarn ett välkänt landmärke.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Väsby kvarn var en så kallad holländare, vilket innebar att man istället för hela kvarnhuset bara vred kvarntoppen med sina vingar i önskad vindrikning. Kvarnen hörde till Väsby gård och uppfördes omkring 1865. Den var i bruk fram till 1912. År 1959 fick Vallentuna hembygdsförening kvarnen i gåva, då var den intakt både invändigt och utvändigt. Efter år av förfall inleddes år 2005 en omfattande yttre renovering av hembyggdsföreningen, som avslutades i mars 2008. Bidrag kom från kommunen, jordbruksverket och länsstyrelsen. En inre upprustning skulle påbörjas samma år. Men den 30 mars 2008 totalförstördes kvarnen i en anlagd brand. Efter branden återstod bara en del järnrester från kvarnens maskineri.

2017 beslutades det att kvarnen skall återuppbyggas. Kvarnen kommer uppföras i hantverksmässigt trä på samma plats som den förra kvarnen men kommer sakna kvarnsfunktioner. Kommunfullmäktige avsatte i sin budget för 2018 två miljoner kronor för återuppbyggnadsprojektet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Återuppbyggnad av Kvarnen” (på sv). 21 december 2017. https://www.vallentuna.se/sv/Bygga-bo-och-miljo/Byggprojekt/Planerade-byggprojekt/Ateruppbyggnad-av-Kvarnen/. Läst 29 april 2018.