Hoppa till innehållet

Västerbotten, Finland

Från Wikipedia
Nummer 10 på kartan markerar den del av nuvarande Finland som har tillhört Västerbotten. De yttre gränserna visar Finlands utsträckning 1812–1920.
Sveriges landskap fram till 1809.

Västerbotten (finska: Länsipohja eller Länsi-Pohja) är ett område i nordvästra Finland. Det är den del av det ursprungliga landskapet Västerbotten i dåvarande Sverige som kom att ligga på den finska sidan av gränsen efter delningen av Sverige enligt freden i Fredrikshamn år 1809. Senare har Västerbotten på den svenska sidan delats upp i Västerbotten och Norrbotten.

Gränsen mellan de historiska landskapen Västerbotten och Österbotten gick närmast kusten i Kaakama älv mellan Torne och Kemi älvar, och följde längre norrut ungefär vattendelaren mellan de senare älvarna, medan den nya (och alltjämt gällande) riksgränsen fick gå i Torne älv. Västerbotten i Finland är så att säga östbanken av Torne älv.

Området räknas idag till det finländska landskapet Lappland. Det utgör även den östra delen av Tornedalen.

I området ligger kommunerna:

Det finska namnet på Västerbotten, Länsipohja, har gett namn åt ett sjukvårdsdistrikt som omfattar Torneå, Övertorneå, Kemi, Keminmaa, Simo och Tervola.

Se även[redigera | redigera wikitext]