Västeuropeisk tid

Från Wikipedia
Version från den 4 augusti 2014 kl. 23.26 av MagnusA (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 83.191.141.167 (diskussion) till senaste version av Addbot)
Uppslagsordet ”WET” leder hit. För andra betydelser, se WET (olika betydelser).
Tidszoner i Europa
GMT
WET
Greenwichtid
Västeuropeisk tid
UTC±0
UTC±0
GMT
WET
WEST
BST
IST
Greenwichtid
Västeuropeisk tid
Västeuropeisk sommartid
Brittisk sommartid
Irländsk standardtid
UTC±0
UTC±0
UTC+1
UTC+1
UTC+1
CET
CEST
Centraleuropeisk tid
Centraleuropeisk sommartid
UTC+1
UTC+2
EET
KALT
Östeuropeisk tid
Kaliningradtid
UTC+2
UTC+2
EET
EEST
Östeuropeisk tid
Östeuropeisk sommartid
UTC+2
UTC+3
MSK
TRT
Moskvatid
Turkisk tid
UTC+3
UTC+3
AMT
AZT
GET
Armenisk normaltid
Azerbajdzjansk normaltid
Georgisk tid
UTC+4
UTC+4
UTC+4

Västeuropeisk tid eller Western European Time förkortat WET är den tidszon som råder i västra Europa, bland annat i Irland, Storbritannien, Portugal och Kanarieöarna. Dessa länder har sommartid, alltså en timme mer på sommaren.

I vissa länder i Afrika, såsom Marocko, Gambia, Senegal, Mali, Ghana och Elfenbenskusten används samma tid, men utan sommartid. På Island används också WET utan sommartid. Spanien och Frankrike ligger geografiskt så att de borde ha Västeuropeisk tid, men de har istället Centraleuropeisk tid.

Det finns förslag att låta Storbritannien byta tidszon till Centraleuropeisk tid, samma som Sverige, Frankrike och Tyskland. Detta stöds av många i England och Wales, men inte i Skottland och Nordirland. Det finns därför förslag att låta varje riksdel bestämma själva. I brist på enighet behåller man nuvarande tid tills vidare.

WET sammanfaller med Koordinerad universell tid (UTC) och GMT när sommartid inte råder. Västeuropeisk tid har sommartid i de delar av Europa som har denna tidszon (utom Island), med samma datum för början och slut som övriga länder inom EU.

Se även