Västra Kapprovinsen

Från Wikipedia
För andra betydelser, se Västprovinsen.
Västra Kapprovinsen
Wes-Kaap, Western Cape, iNtshona Koloni
Provins
Fyren på Kap Agulhas
Fyren på Kap Agulhas
Motto: Spes Bona
Land Sydafrika Sydafrika
Huvudstad Kapstaden
Högsta punkt
 - höjdläge 2 325 m ö.h.
Area 129 370 km²[1]
Folkmängd 5 278 585 (2007)[1]
Befolkningstäthet 41 invånare/km²
Grundad 1994

government_long_EW =

Ledare Helen Zille (Democratic Alliance)
Geonames 1085599
Språk afrikaans 55,3 %
xhosa 23,7 %
engelska 19,3 % [1]
Lägeskarta
Lägeskarta
Lägeskarta
Wikimedia Commons: Western Cape
Webbplats: capegateway.gov.za

Västra Kapprovinsen (afrikaans: Wes-Kaap, xhosa: Ntshona-Koloni, engelska: Western Cape) är en provins i södra Sydafrika. Den omfattar det sydvästliga hörnet av landet, vid Godahoppsudden, och har kust både mot Indiska oceanen och mot Atlanten. Den har en yta på 129 370 km² och 5 278 585 invånare (2007). Huvudstad är Kapstaden. Västra Kapprovinsen bildades 1994 genom delning av den tidigare Kapprovinsen.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Kapstaden och Robben Island sedda från Taffelberget.

Den norra delen av provinsen består av det halvtorra Karroo, som avgränsas av Langeberge i syd och Nuweldberge i norr. Bergen stupar brant nedåt mot söder. Söder och väster om Karro ligger en smal kustslätt. Kring Kapstaden och längst i öst är det bergigare. Provinsen dräneras av flera mindre floder. Kap Agulhas är Afrikas sydligaste punkt. Till de viktiga platserna i Västra Kapprovinsen hör, förutom huvudstaden Kapstaden, Stellenbosch, Godahoppsudden, Kaphalvön och Agulhas.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Vid folkräkningen 2001 fördelade sig befolkningen på 55 procent färgade och asiater, 27 procent svarta och 18 procent vita. De dominerande språken i Västra Kapprovinsen är afrikaans, xhosa och engelska. Provinsen är mest tätbefolkad längs kusten i sydväst och söder, medan det i inlandet finns stora områden med liten eller ingen bosättning. Cirka 85 procent bor i urbana områden. År 2008 låg arbetslösheten i provinsen på 17 procent (2008).[1]

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Västra Kapprovinsen har ett varierat näringsliv med betoning på lantbruk. Där odlas stora mängder vete, alfalfa, , frukt (äpplen, päron, persikor och aprikos) och vindruvor. Västra Kapprovinsen är den viktigaste producenten av frukt och vin i hela Sydafrika och Kapstaden är hela Sydafrikas ekonomiska centrum. Fårhållning med stor ullproduktion. Skogsbruk och fiske har också stor betydelse. I industrin framställs konserver och andra matvaror, drycker, textiler, konfektion och skor, bilar, bildäck, konstgödsel, läkemedel, m.m.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]