Vätterleden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Motorway Sweden, Switzerland and Italy.svg

Vätterleden kallas motorvägen (väg E4) mellan Jönköping och Ödeshög. Vägen invigdes etappvis 1960, 1964 och 1972.[1] Den stryker med sjön Vättern och går nära vattnet tillsammans med klipporna. Denna väg räknas som en av Sveriges vackraste motorvägar.[2] Kring Gränna går den högt över Vättern med mycket fin utsikt. Här är den en av Sveriges högst belägna motorvägar, cirka 280 m över havet och 190 m över Vättern.

Vid Vätterleden ligger också de mycket välbesökta rastplatserna Gyllene Uttern och Brahehus där det finns utsikt över Vättern.

Vätterleden söderut i höjd med Vättersmålen i maj 2010. Rakt frams syns Vättern.
Vätterleden söderut i höjd med Vättersmålen i maj 2010. Rakt frams syns Vättern.

Byggnationen dokumenterad[redigera | redigera wikitext]

På dagen 60 år efter invigningen av första etappen, den 13 december 2020, premiärvisades en timslång nygjord dokumentärfilm, Filmen om Vätterleden, om vägbygget. Dokumentären är till stora delar baserad på ett smalfilmsmateral som vägingenjör Gösta Mellström filmade av privat intresse, samt intervjuer med chefskontrollant Jöran von Platen och projektör Åke Pettersson, alla tre var verksamma vid Vätterledens byggnation.[2][1] Filmen finns att se på Youtube: [3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]