Vårberg

Version från den 31 juli 2017 kl. 18.43 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 2 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5beta))
Vårberg
Stadsdel
Vårbergstoppen sett från ett annat berg vid Våruddsvägen 2011
Vårbergstoppen sett från ett annat berg vid Våruddsvägen 2011
Land Sverige
Kommun Stockholm
Stad (tätort) Stockholm
Koordinater 59°16′30″N 17°53′20″Ö / 59.27500°N 17.88889°Ö / 59.27500; 17.88889
Area 259 hektar
Folkmängd 9 654 (2012-12-31)[1]
Befolkningstäthet 37 inv./hektar
Geonames 6620894
Vårbergs läge i Stockholms kommun.
Vårbergs läge i Stockholms kommun.
Vårbergs läge i Stockholms kommun.
Se kartdata överlagrat på...
Google
Kartdata


Vårberg är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Den gränsar till stadsdelen Skärholmen, samt till kommundelarna Vårby i Huddinge kommun och på andra sidan Mälaren till Estbröte och Kungshatt i Ekerö kommun. Arealen är 194 hektar land och 65 hektar vatten.

Historia

Området Vårberg har varit bebott i mer än 4000 år och det finns lämningar från stenåldern. Under en arkeologisk utgrävning i Vårberg har keramik av neolitiskt karaktär, det vill säga fynd från perioden mellan jägar- och samlarsamhället och ett mer bofastsamhälle, grävts fram. Även gravmaterial från yngre järnåldern samt romerska järnåldern har påträffats[2].

Vårberg tillhörde tidigare Vårby Gård i nuvarande Huddinge kommun. På 1600-talet hade gården ett tegelbruk här, vilket senare kom att bli ett torp med namnet Bleket. På 1790-talet byggde sidenvävaren Jakob Jakobsson Hoving om torpet till sommarnöjet Johannesdal och den ännu bevarade herrgården uppfördes. På 1860-talet avstyckades det från Vårby gårds ägor.

Området som idag kallas för Vårberg var på 1960-talet en bit landsbygd vid Mälarens strand i utkanten av Stockholm, då bebyggelsen bestod av ett par torp och ett fåtal sportstugor från 1930-talet[3].  Detta ändrades med generalplanen från 1952 som föreslog att bygga tre nya bostadsområden på vad som då kallades Sätraegendomarna och tillhörde Huddinge kommun. Vårbergs gestaltning konkretiserades i regionalplanen 1958 och inkorporerades med Stockholm den 1 januari 1963. Området var då obebyggt, med undantag för de fritidsstugor som byggts under 1930-talet i Johannesdal.

Vårberg fick sitt namn 1961 och dess namngivare var stadens namnberedning. Namnet är i sig nytt men hämtade inspiration från vikingatidens så kallade Vårdberg (Vikingaberget) vars funktion var bland annat en spaningsplats efter annalkande fientliga skepp. Det närliggande området Vårby nämns första gången år 1381 och då i relation till dess skyddande funktion av handelsplatsen Birka.

Mellan 1965 och 1973 bebyggdes området med hyreshus och radhus, och centrumet ritades av arkitekten Hack Kampmann. Sommarstugeområdet Johannesdal förvandlades successivt till ett villaområde. Än idag finns några enstaka sportstugor kvar.

Stadsbild

Vy över bostadsområde

En stor del av bebyggelsen i Vårberg är en del av det så kallade miljonprogrammet vars arkitektoniska rötter härstammar från 1800-talets utopiska vision om framtiden. Kända utopister är Ebenezer Howard och Le Corbusier[4]. Stadsdelen planerades efter visionen om att bostäderna skulle bilda sociala enheter som kunde liknas ett band av småstäder. Då området Vårberg är starkt kuperat planerades och utformades den nya stadsdelen med tanken om att den tillförda bebyggelsen skulle “förstärka landskapets karaktär” med höga hus på områdets högre delar och låghus i de lägre delarna[3]. Fram till 1972 var Vårberg tunnelbangrenens slutstation, vilket ändrades i och med förlängningen till Fittja och senare till Norsborg under 1980-talet.

Under 2010-talet har det pågått- och pågår förtätningar och förnyelseprojekt i stadsdelen i enlighet med den regionala översiktsplanen RUFS 2010 och den markanvändning som där förespråkas för att skapa boende åt en växande befolkning[5]. Centrumbyggnaden står inför renoveringar, liksom många flerfamiljshus i stadsdelen. Under 2015 och 2016 planerar olika fastighetsägare att rusta upp det befintliga bostadsbeståndet och ett flertal nyproduktionsprojekt är planerade. En av de berörda fastighetsägare som är involverade i nybyggnationen är blanda annat Svenska bostäder[6].

Vårbergbebyggelse med nybyggen i bakgrunden.

Fokus Skärholmen är ett stadsutvecklingsprojekt som kommer att omfatta stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg[7]. Målet med projektet är att bygga 4000 bostäder fram till 2030 och ska stärka stadsdelarnas utbud av bostäder, service, arbetsplatser, mötesplatser och grönområden.

Kulturhistoriska byggnader

Området Aspholmen 1, som består av en skola, har ett så kallat gult kulturhistoriskt[8] värde sedan 2006 med följande kommentar: En skola som byggs om till bostäder förändras naturligtvis en hel del, men här har de yttre förändringarna på de ännu befintliga byggnaderna inte varit speciellt omfattande, och skolkaraktären är ännu tydlig. Den har en enhetlig och stram tegelarkitektur i kraftiga geometriska former med framträdande partier, se exempelvis entréerna[9].

Även Hemholmen 1 har ett så kallat gult kulturhistoriskt värde sedan 2006 och klassificeringen gjordes med följande kommentar: De kopplade punkthusen på höjden ovanför Vårberg centrum bildar en samlad bebyggelse, och utgör blickfång i stora delar av trakten. Punkthusens parvisa och förskjutna sammankoppling är ovanlig utanför Vårberg. Den kuperade terrängen med sina gårdsrum i olika nivåer, samt genomgångarna mellan husen, ger området en dynamisk och dramatisk karaktär. Entrépartierna har utsatts för slitage men utgör ännu en kvalité hos byggnaderna[10].

Kulturella mötesplatser

Kummelholmen är en panncentral som tagits ur bruk och som numera är ett kulturcentra i Vårberg. 2013 kontaktades konstnären Torbjörn Johansson och konstsamlaren Jan Watteus av arkitektfirman Urban Design som genom Fortum ville diskutera ett eventuellt övertagande av en nedlagd panncentral i Vårberg. Förslaget föll i god jord och i november 2015 ägde Kummelholmens första utställning rum. Ambitionen är att Kummelholmen ska kunna erbjuda en livfull kulturell mötesplats med både lokal, nationell och internationell anknytning. Fredrik Wretman är en av de konstnärer som ställt ut på Kummelholmen, utsällningen "Monogram" hölls i maj 2016.

Park och grönområden

Skärmholmens brygga vid strandpromenaden i Vårberg.

Mellan Vårberg och Sätra ligger Sätraskogens naturreservat. Sommaren 2006 inrättades friområdet som naturreservat och området innehåller öppna ängar, ekbackar och gammal granskog.[11] Genom naturreservatet från Liljeholmen till Vårberg sträcker sig en strandpromenad utmed Mälarens strand. Promenadstigen bjuder på utblickar över Östra Mälaren mot Kungshatt och Ekerölandet samt över Fiskarfjärden.

Den högsta naturliga punkten i Stockholms kommun finns i Vårberg, nämligen Vikingaberget som når 77,24 meter över havet. Strax intill ligger den 90 meter höga, konstgjorda Vårbergstoppen. Från toppen kan man Stockholms city och en stor del av Stockholmstrakten. Från södra höjden har man en god vy över Mälaren. På Vårbergstoppen genomförs regelbunden fågelskådning och räkning av fåglar av både enskilda fågelskådare och i Stockholms ornitologiska förenings regi. [12]

Vårberg centrum

I Vårberg centrum[13] finns butiker och restauranger samt större affärskedjor. Restaurangen Happy Chicken[14] har etablerade en andra restaurang i Högdalen 2014. Gymmet [15] är en träningsanläggning på cirka 700 kvm som invigdes våren 2011. Loppmarknaden[16] flyttade från Skärholmen centrum till Vårberg centrum i slutet av 2005. Även mataffären ICA supermarket och apoteket Lloyds apotek[17] finns i anknytning. Övrig verksamhet är Tandvården, Vårbergssalongen[18], Vårbergs Sko & Nyckelservice, kem & Skrädderi, Vårberg Mobil data, Vårbergs trafikskola[19] och Bilcenter i Vårberg[20].

Vårberg Centrum invigdes i september 1968 och var det första i sitt slag i Sverige i och med att det var ett inomhustorg. Utformningen är modernistisk i förhållande med sin tid då handeln skulle ske på en och samma plats och framkomligheten var anpassad till att köpcentrumet enkelt skulle nås med bil, buss eller tunnelbana [3].

Elever från Söderholmsskolan smyckade Vårberg centrum 2013. Detta efter att en undersökning utförd av Boendedialogen[21] kom fram till att boende ville ha en utökning av konstutsmyckning i området.

Centrumet ligger i direkt anslutning till tunnelbanan. I anslutning till Vårberg centrum finns busslinjerna 914 och 135 som går mellan Skärholmen och Vårbergs sjukhem samt Hägersten och Vårbergs C.

Tunnelbanestationen

Perrongen på stationen.

Vårberg har sedan 1967 en station på Stockholms tunnelbana.

Konstnärlig utsmyckning med mosaiktavlor föreställande händer av konstnären Maria Ängquist Klyvare utfördes 1996.

Skolor

Skolor som ligger i nära anknytning till Vårberg Centrum är Västerholms friskola[22] och Olivträdet Skola & Förskola ekonomisk förening. Andra närliggande skolor är Söderorts vuxengymnasium, Alla Nationers Fria Skola i Stockholm AB[23], Söderholmsskolan[24] och Vårbyskolan samt Internationella Engelska Skolan i Sverige AB.

Kyrkor och församlingar i Vårberg

Elim Skärholmen är en så kallad församlingsplantering som har utgått från ElimförsamlingenÖstermalm i Stockholm. Elimförsamlingen är ansluten till två frikyrkosamfund, Svenska Baptistsamfundet och Evangeliska Frikyrkan. Elim Skärholmen bedriver verksamhet i Vårberg Centrum, på Restaurang Vitlök och i Internetcaféet.

Vårbergs kyrka, som tillhör Skärholmens församling (Svenska kyrkan), invigdes 1995 och ligger i Vårbergs centrum. Vårbergs kyrka är Stockholms stifts minsta kyrka.

Strax ovanför Vårbergs tunnelbanestation finns även Heliga Konstantin och Helenas ortodoxa församling. 1994 köpte de ett nedlagt daghem som sedan dess förvandlats till ett permanent hem för församlingen.[25]

Kända personer med anknytning till Vårberg

Befolkningsutveckling

[1]
Vårbergs befolkningsutveckling [1]

Fotografier från Vårberg, urval

Se även

Referenser

  1. ^ [a b c] ”Statistik om Stockholm”. http://www.statistikomstockholm.se/attachments/article/118/Befolkningsprognos%202013.pdf. Läst 10 juli 2015. 
  2. ^ Iregren, Elisabeth (1972). Vårby och Vårberg: 2 : studie av kremerat människo- och djurbensmaterial från järnåldern. http://beta.diva-portal.org/smash/record.jsf?dswid=-2664&pid=diva2%3A579218&c=1&searchType=SIMPLE&language=sv&query=V%C3%A5rby+och+V%C3%A5rberg+&af=%5B%5D&aq=%5B%5B%5D%5D&aq2=%5B%5B%5D%5D&aqe=%5B%5D&noOfRows=100&sortOrder=publicationType_sort_asc&onlyFullText=false&sf=all&jfwid=-2664. Läst 24 april 2015 
  3. ^ [a b c] Regionplanekontoret / Stockholms läns landsting, red (1984). Vårberg förort i regionalt perspektiv 
  4. ^ [|Arnstberg, Karl-Olov] (2000). Miljonprogrammet. Läst 24 april 2015 
  5. ^ http://www.trf.sll.se/Global/Dokument/publ/2010/RUFS10_hela.pdf
  6. ^ http://www.svenskabostader.se/
  7. ^ bygg.stockholm.se. ”Fokus Skärholmen”. bygg.stockholm.se. http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Fokus-Skarholmen/. Läst 11 mars 2016. 
  8. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 mars 2014. https://web.archive.org/web/20140310034644/http://www.stadsmuseet.stockholm.se/Om-hus/Klassificering-och-K-markning/Stadsmuseets-kulturhistoriska-klassificering/. Läst 11 mars 2014. 
  9. ^ http://www.bebyggelseregistret.raa.se/bbr2/anlaggning/visaHelaBeskrivningen.raa?anlaggningId=21310000000496&anlaggningBeskrivningId=21810000000496&visaBeskrivningar=true
  10. ^ http://www.bebyggelseregistret.raa.se/bbr2/anlaggning/visaHelaBeskrivningen.raa?anlaggningId=21310000000437&anlaggningBeskrivningId=21810000000437&visaBeskrivningar=true
  11. ^ Bygren, Nette. ”Sätraskogens naturreservat”. www.stockholm.se. http://www.stockholm.se/KulturFritid/Park-och-natur/Naturreservat-i-Stockholms-stad1/Satraskogens-naturreservat/. Läst 11 mars 2016. 
  12. ^ ”Stockholms Ornitologiska Förening”. www.stof.nu. http://www.stof.nu/. Läst 11 mars 2016. 
  13. ^ Vårberg centrum
  14. ^ Happy Chicken
  15. ^ Gymmet
  16. ^ Loppmarknaden
  17. ^ Lloyds apotek
  18. ^ Vårbergssalongen
  19. ^ Vårbergs trafikskola
  20. ^ Bilcenter i Vårberg
  21. ^ ”Konst av elever på Söderholmsskolan snart på plats » Boendedialogen.se”. www.boendedialogen.se. Arkiverad från originalet den 11 juli 2015. https://web.archive.org/web/20150711045252/http://www.boendedialogen.se/konst-av-elever-pa-soderholmsskolan-snart-pa-plats/. Läst 10 juli 2015. 
  22. ^ Västerholms friskola
  23. ^ Alla Nationers Fria Skola i Stockholm AB
  24. ^ Söderholmsskolan
  25. ^ ”Heliga Konstantin och Helena ortodoxa kyrka”. Arkiverad från originalet den 17 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141017140951/http://www.ortodoxakyrkan.se/stockholm/. Läst 12 oktober 2014. 

Externa länkar

Stockholms stad: