Hoppa till innehållet

Vårberg (tunnelbanestation)

Vårberg
Perrongen på tunnelbanestationen.
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Söderort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd2 december 1967
Kapacitet
Antal plattformar1
Antal passagerare7 600 personer/vardag[1]
Förbindelser
LinjeRöda linjen
Läge
Avstånd från Slussen12,6 km
Höjdläge37,6 m ö.h.[2]
StationssignaturVÅB
Föregående stationSkärholmen
Efterföljande stationVårby gård
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningMaria Ängquist Klyvare, mosaiktavlor, 1996
Linjekarta

Vårberg är en station inom Stockholms tunnelbana. Den trafikeras av röda linjen (T-bana 2) och ligger mellan stationerna Skärholmen och Vårby gård. Stationen ligger öster om Vårbergstorget i stadsdelen Vårberg och består av en plattform utomhus med entré från söder. Stationen ligger 12,6 kilometer från stationen Slussen och invigdes 2 december 1967.

Tunnelbanas byggnad ritades av arkitekten Hack Kampmann som kom att rita hela centrumanläggningen för Vårberg centrum som ligger i samma byggnadskomplex. Byggnaden har lovordats för sin internationella modernistiska arkitektur och är grönmärkt av Stadsmuseet i Stockholm vilket innebär att bebyggelsen anses vara ”särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.[3] Enligt Stadsmuseet utgör anläggningen ett tidigt, välbevarat och konsekvent genomfört exempel på ett inomhustorg med betydande stadsbyggnadshistoriska värden.

Den konstnärliga utsmyckning med mosaiktavlor föreställande mäns, kvinnors och barns händer är skapad av konstnären Maria Ängquist Klyvare och utfördes 1996.[4]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]