Vård av sjukt barn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

VAB – Vård av (sjukt) barn är en vanlig förkortning i arbetslivet för att ange att någons frånvaro (alternativt avstår från att söka arbete ) beror på att vederbörande tar hand om minst ett insjuknat barn. I modern svenska är det ofta verbformen att vabba som används. Föräldraförsäkringen i Sverige ger möjlighet till tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn i hemmet.

Vanligen är villkoret att barnet är mellan 8 månader (240 dagar) och 12 år. Det dock finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre, yngre eller omfattas av LSS.[1]

En variant är vobba, att vabba och samtidigt jobba hemifrån med bibehållen lön; ett ord som inkluderades i språkrådets nyordslista 2011.

Ansökan görs till försäkringskassan[redigera | redigera wikitext]

Vid vabbning så ansöker man om ersättning från Försäkringskassan. Skulle barnet vara så pass sjukt att vabbning krävs i mer än åtta dagar så måste ett läkarintyg kunna uppvisas för att ersättning ska betalas ut.[2]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vård av barn (VAB)”. Försäkringskassan. http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/vard_av_barn_vab. Läst 8 april 2016. 
  2. ^ ”VAB - Vård Av Barn, ger ersättning för att vårda sjukt barn” (på sv-SE). http://barnbidrag.nu/vab/. Läst 15 september 2016.