Vårlök

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vårlök
Gagea lutea 070406a.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Liljeordningen
Liliales
Familj Liljeväxter
Liliaceae
Släkte Vårlökssläktet
Gagea
Art Vårlök
G. lutea
Vetenskapligt namn
§ Gagea lutea
Auktor (Linné) Ker-Gawl.
Gagea lutea vårlök1.JPG
Hitta fler artiklar om växter med

Med vårlök avses vanligen allmän vårlök (Gagea lutea), men ibland även den närbesläktade dvärgvårlöken (Gagea minima). Den vanliga vårlöken, eller med det norska språkets uttrycksfullare benämning "guldstjärnan", är en av Nordens allmännaste liljeväxter.

Vårlök

I sin egenskap av lökväxt har den förmåga att höja sig ur jorden så tidigt på våren att dess oansenliga fägring inte löper fara att av oss tillbakasättas för de många medtävlarna under vårens senare skede, såsom gullvivan, vitsippan, liljekonvaljen. Säkerligen har därför denna lilla vårväxt alltid uppmärksammats vida mer än många av högsommarens yppiga, men i snår och skog dolda örter och buskar. Med undantag av att blommorna bildar en flock (egentligen hopträngt skruvknippe, den blomställning som tydligare kan studeras hos till exempel flera Hypericum-arter), är Gageas överensstämmelse med Tulipa iögonfallande. Våra vilda lökväxter tillhör dock en annan grupp av familjen, än tulpanens; särskilt är formen en annan hos ståndarna, pistillen, fröhuset och fröna.

Vårlöken blommar under april eller maj. Den är som låglandsväxt utbredd i Norge ända upp till Vesteraalen, i Sverige till södra Norrland, i Finland endast i de sydligaste trakterna. Som vildmarksväxt lever den i lös och lätt mylla, till exempel i eklundar, och i svag skugga. Men därifrån sprider den sig ofta till odlingar, parkernas gräsmattor, leriga planteringsland, trädgårdarnas sandgångar med mera.

Dvärgvårlöken har ungefär samma utbredning, men sparsammare västerut och mer utbredd i vårt områdes östra delar, i Norge åtminstone till Bergen. Den skiljer sig från föregående genom smalare örtblad och spetsiga kalkblad samt har blomställningens (skruvknippets) alla axlar mer eller mindre tydligt förlängda.

På grund av det engelska uttrycket "spring onion" kallas ofta knipplök eller salladslök felaktigt för vårlök.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]