Vårtgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vårtgården är det mörkare parti som omger bröstvårtan.

Vårtgård eller areola mammae kallas det område med brun eller rosa pigmentering som omger bröstvårtan.

Vårtgården har glatt muskulatur, vilket innebär att den kan dra ihop sig till exempel vid kyla, vilket förklaras med att det underlättar amning. Till skillnad från övrig hud har vårtgårdarna inte svettkörtlar. På vårtgården finns Montgomerys körtlar, som kan se ut som millimeterstora upphöjningar, vilka gör en del vårtgårdar knottriga. Montgomerys körtlar är en särskild sorts talgkörtlar som bara finns på vårtgårdarna. Vårtgårdens talg förhindrar både uttorkning av vårtgårdarna (som andra talgkörtlar) och fungerar bakteriedödande.[1][2] Körtlarna är av samma slag som de exocyta körtlar som kan finns vid mungipan (Fordycefläckar), ögonlocken (Meibomianska körtlar) eller inre blygdläppar (Tysons körtlar), vilka liksom Montgomerys körtlar kan bli talgfyllda och därmed utstående med ett gulvitt innehåll som kan synas under en tunn hinna av hud. Vid bland annat graviditet blir Montgomerys körtlar större till följd av höjda värden av östrogen, och de skiljer sig därmed kraftigt från andra talgkörtlar som reagerar på testosteron. Körtlarna kan inflammeras, och verkar då röda och lätt ömmande, men avviker i utseendet från inflammerade talgkörtlar eftersom de senare inte är upphöjda. Det är oklart om män har Montgomerys körtlar.[3]

Storleken på vårtgårdarna beror delvis på bröstens tyngd. Mäns vårtgårdar är omkring 2,5 cm i diameter, medan storleksvariationen på kvinnors vårtgårdar är mycket stor. Färgen på vårtgårdarna beror på kroppens pigmentering i övrigt. Ett tidigt graviditetstecken är att vårtgårdarna blir mörkare.

Vårtgårdarna kan bli såriga av amning och av friktion från till exempel strävt tyg.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Glandula mammae”. Huden. Institutionen för Neurovetenskap, Karolinska Institutet. Arkiverad från originalet den 24 maj 2012. https://archive.is/20120524203819/http://www.neuro.ki.se/neuro/KK2/hud16.html. Läst 4 september 2011. 
  2. ^ ”{title}”. Arkiverad från originalet den 2 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131002005558/http://www.medela.com/SE/sv/breastfeeding/good-to-know/hygiene-and-nipple-care.html. Läst 4 september 2011. 
  3. ^ Hella Blech et al, Inflammation of Montgomery Glands, Acta Derm Venereol 84

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]