V-motor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En V4-motor från Ford i en Saab Sonett III.
Rolls-Royce Griffon är en V12-motor på 2 500 hästkrafter. Den användes i flygplan som Fairey Firefly och sena modeller av Supermarine Spitfire.

V-motor är en konfiguration av förbränningsmotor. V-motorer har två cylinderrader (eller bara två cylindrar) som är placerade i vinkel mot varandra med vevaxeln i vinkelns spets. En V-motor är kortare, bredare men lägre, än en rak motor med samma cylinderantal och slagvolym. Vilken vinkel som är optimal ur vibrationssynpunkt varierar med antalet cylindrar. En V-motor kan ha en centralt placerad kamaxel, medan två eller fyra överliggande kamaxlar är vanligast på moderna motorer.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

  • L-twin, kallar Ducati sina V2-motorer med 90 grader mellan cylindrarna monterade i ramen så att den ena är vertikal och den andra horisontell. Rent konfigurationsmässigt är det dock en ordinär V-motor.
  • VR5 och VR6 var betckningen för Volkswagens motorer med 5 respektive 6 cylindrar som tillverkades med två cylinderrader men liten vinkel mellan dem. Det gjorde att motorn var kortare än en radmotor med samma antal cylindrar men samtidigt smalare än en renodlad V6:a. Den korta vinkeln gjorde att vevaxeln hade separata vevtappar för varje cylinder - alltså ett avsteg från hur en V-motor vanligen konstrueras. VR5 var ovanlig på det sättet att den vara hade 5 cylindrar - den ena raden hade alltså en cylinder mindre. Anledningen att dessa motorer konstruerades var att man ville erbjuda 5-och 6-cylindriga motorer till befintliga bilmodeller som var konstruerade för 4-cylindriga motorer - och därför behövde få fram kompaktare konstruktioner med fler cylindrar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]