V4 (motor)

Från Wikipedia
Version från den 24 oktober 2014 kl. 10.36 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (clean up, rättar stavfel: d v s → d.v.s. , p g a → p.g.a. med AWB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
V4-motor i en Saab Sonett III.

V4 är en 4-cylindrig V-motor. Exempel på bilar med denna motorkonfiguration är Saab 96 och Ford Taunus. I dag är det i motorcyklar konfigurationen oftast återfinns.

Fördelen med en V4-motor är att den blir väldigt kort och kompakt. Den kan därför få plats längsplacerad i motorrummet på en liten bil. Nackdelarna med en V4-motor är framför allt vibrationer som uppstår p.g.a. att den inte är naturligt balanserad. De två kolvar som finns på samma sida rör sig i motfas, d.v.s. en rör sig uppåt samtidigt som den andra rör sig nedåt, men det skapar en vibration eftersom rörelsen inte balanseras ut av den andra kolven. I en boxermotor finns inte det problemet, eftersom de motsatta cylinderraderna balanserar upp varandra med sina rörelser. Vanligen åtgärdar man det genom att ha en balansaxel i motorn. En annan nackdel med V4-motorn jämfört med en radmotor är att man måste ha två topplock, och om motorn har överliggande kamaxlar, måste man också ha dubbla sådana. V-motorer med stötstänger kan dock ha en gemensam kamaxel mellan cylinderraderna.