VANOS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

VANOS är ett system introducerat av BMW i början av 90-talet och är förkortning för "Variabeler Nockenwellen Steuerung" och betyder variabel styrning av kamaxeln.

Systemet fungerar så att motorelektroniken på hydraulisk-mekanisk väg kan ställa in kamaxeln, vinkeln kan ändras upp till 12.5 grader. I praktiken innebär detta att ventilerna öppnas lite senare i det undre varvtalsregistret, för att ge förbättrade tomgångsegenskaper. I det mellersta varvtalsregistret öppnas ventilerna tidigare än normalt, för ett högre vridmoment och återföring av avgaserna till motorn, vilket även sänker förbrukningen och avgasvärdena. I det högre varvtalsregistret öppnas ventilerna åter sent för att få ut så mycket effekt som möjligt.

När man talar om VANOS menas oftast variabel styrning av insugskamaxeln, senare modeller utrustades även med VANOS på avgassidan, systemet kallas då för Dubbel VANOS.

Systemet har under åren varit behäftat med en del problem, på M3 E36 3.2 har de flesta motorer fått sina Rolls Royce-tillverkade Dubbel-VANOS enheter utbytta mot diton från Sachs eftersom de från Rolls Royce hade problem med magnetventiler som orsakade oljeläckage. Detta resulterade i ett rasslande ljud, effektförlust på låga varvtal, missljud och dåliga avgasvärden.

I övrigt är Vanos ett pålitligt system och de aktuella sexorna från BMW brukar anses vara bra och stryktåliga motorer om underhållet skötts korrekt.