VANOS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

VANOS är ett system introducerat av BMW i början av 90-talet och är förkortning för "Variabeler Nockenwellen Steuerung" och betyder variabel styrning av kamaxeln.

Systemet fungerar så att motorelektroniken på hydraulisk-mekanisk väg kan ställa in kamaxeln, vinkeln kan ändras upp till 12,5 grader. I praktiken innebär detta att ventilerna öppnas lite senare i det undre varvtalsregistret, för att ge förbättrade tomgångsegenskaper. I det mellersta varvtalsregistret öppnas ventilerna tidigare än normalt, för ett högre vridmoment och återföring av avgaserna till motorn, vilket även sänker förbrukningen och avgasvärdena. I det högre varvtalsregistret öppnas ventilerna åter sent för att få ut så mycket effekt som möjligt.

När man talar om VANOS menas oftast variabel styrning av insugskamaxeln, senare modeller utrustades även med VANOS på avgassidan, systemet kallas då för Dubbel VANOS. De tidiga/första varianterna var enklare av/på varianter, medan senare blev/är steglösa i sin justering.

Systemet har under åren varit behäftat med en del påstådda problem, på M3 E36 3.2 har ett antal motorer fått sina Rolls Royce-tillverkade Dubbel-VANOS enheter utbytta mot uppgraderade varianter, även dessa från Rolls Royce, Rolls-Royce från fabrik påstås ha haft problem med magnetventiler som orsakade oljeläckage, detta kunde resultera i ett rasslande ljud, effektförlust på låga varvtal, missljud och dåliga avgasvärden, det allra vanligaste felet var/är dock ett "morrande" ljud, mest hörbart mellan 1 500 och 2 000 varv per minut, men så länge effekten finns där är detta endast ett skönhetsfel. Man kan ofta läsa om att någon bytt till "Sachs Vanos" vilket syftar på bildelstillverkaren Sachs, och ofta en OEM-leverantör till BMW. Detta är fel. Det finns ingen "Sachs Vanos". Vill man vara övertydlig med att bilen har en uppgraderad variant så borde den rätta benämningen vara "Sach-nummer Vanos", på svenska "Artikelnummer Vanos". Nedan en bild på en uppgraderad Vanos, eller om man så vill "Sach nummer Vanos" men inte "Sachs Vanos". https://web.archive.org/web/20171107011852/https://www1.garaget.org/gallery/images/82/81291/81291-75bb425b3d362dcaff1bfffecb016eb3_large.jpg

I övrigt är Vanos ett pålitligt system och de aktuella sexorna från BMW brukar anses vara bra och stryktåliga motorer om underhållet skötts korrekt.