Vaksdals kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
"Vaksdal" leder hit. För tätorten Vaksdal, se Vaksdal (ort)
Vaksdals kommun
Vaksdal kommune
Kommun
Vaksdal komm.svg
Land Norge Norge
Fylke Hordaland fylke
Centralort Dale
Areal 715,65 km² (2013-01-01)[1]
 - land 683,7 km²
 - vatten 31,95 km²
Folkmängd 4 123 (2017-01-01)[2]
Befolkningstäthet 6 invånare/km²[2][1]
Kommunkod 1251
Geonames 6453352
NO 1251 Vaksdal.svg
Webbplats: http://www.vaksdal.kommune.no www.vaksdal.kommune.no

Vaksdals kommun (norska: Vaksdal kommune) är en kommun i Hordaland fylkeVestlandet i Norge. Vaksdal är belägen mellan Bergens och Voss kommuner i Hordlands nordvästra del. Väster om Vaksdal ligger Osterøy kommun och den västligaste delen av kommunen ligger på ön Osterøy och det finns en broförbindelse över Veafjorden som skiljer Osterøy från resten av kommunen. Genom kommunen passerar Europaväg 16 och Bergensbanen som förbinder Oslo med Bergen och kommunens huvudort Vaksdal har en järnvägsstation på banan. Orterna Vaksdal, Dale, Stanghelle, Stamnes, Bergsdalen, Eksingedalen och Eidslandet ligger i Vaksdals kommun. Vaksdal är med 1 350 invånare den största orten. Naturen är typisk för Vestlandet med en blandning av fjordlandskap och fjäll.

Verksamheter[redigera | redigera wikitext]

I Vaksdal (framförallt i Dale) finns många textilindustrier vilket speglas i kommunvapnet som föreställer tre skyttlar som används vid vävning. Det finns även många vattenkraftverk i älvarna i området.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Man har hittat gravar som visar att området varit bebott sedan vikingatid. Kommunen bildades 1964 efter en sammanlagning av delar av kommunerna Bruvik, Evanger, and Modalen.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Platsen hette troligen Vágsdalr på fornnordiska. Den första delen är en böjning av ordet "vágr" som betyder "vik". Den andra delen "dalr" betyder "dal".

Källor[redigera | redigera wikitext]