Vallåsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Vallåsen (Hallandsåsen)
Högsta fallhöjd 145 m
Längsta nedfart 1260
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister 3
Solid blue.svg Antal blå pister 4
Red rectangle.svg Antal röda pister 1
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister 1
Totalt 9
Summa pistlängd 5 170 meter
Liftar
Släpliftar 3
Stolliftar 2
Berg-, kabin- och gondolbanor 0
Totalt 5

Vallåsen är en skidanläggning belägen mellan Halland och SkåneHallandsåsens nordsida vid Våxtorp i Laholms kommun. Under vintersäsongen erbjuds utförsåkning. Under sommarsäsongen kan man istället ta cykeln nerför backarna.

På Vallåsen finns 5170 m preparerade nedfarter och en sammanlagd åkyta på 200,000 m2. Den största fallhöjden är 145 m och den längsta nedfarten är 1260 m. Här finns två stolbanor, varav en expresslift, och tre släpliftar. Kapaciteten på liftarna ligger på 7200 personer/timme.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vallåsen har funnits sedan 1989. Anläggningen har haft säsonger med upp till 100 öppetdagar. Sedan en tid tillbaka ägs Vallåsen av Branäskoncernen som också äger Branäs fritidscenter, Kungsberget skidanläggning, Storstenshöjden och Tolvmannabacken.

Förutsättningar[redigera | redigera wikitext]

Då Vallåsen är beläget så pass långt söderut är det svårt att förlita sig på natursnö. Istället lägger man konstsnö med hjälp av snökanoner. Relativt den yta som skall täckas med snö har Vallåsen norra Europas största system för tillverkning av konstsnö.

Nedfarter och liftar[redigera | redigera wikitext]

På Vallåsen finns 5 170 m preparerade nedfarter och en åkyta på 200 000 m². Den längsta backen är 1 260 meter lång och den största fallhöjden ligger på 145 meter. Liftsystemet består av 3 släpliftar och 2 stolliftar, varav en är kopplingsbar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]