Valprotesterna i Iran 2009–2010

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kollage över valprotesterna i Iran 2009–2010

Valprotesterna i Iran 2009–2010 är samlingsnamnet för de protester som utfördes i flera olika städer i Iran och på många andra platser världen över. Protesterna pågick mellan 13 juni 2009 och 11 februari 2010. Protesterna har även kallats Gröna revolutionen och Gröna vågen.

Efter att resultatet av presidentvalet i Iran 2009 offentliggjorts, att sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad blivit omvald, utbröt demonstrationer mot den sittande regimen på olika håll i landet. De oppositionella hävdade att fusk och övergrepp låg bakom Ahmadinejads vinst i valet. I Teheran förekom våldsamma protester med sammandrabbningar mellan anhängare till Mir-Hossein Mousavi och polis, massvis med demonstranter dödades och fler blev gripna.

Neda Agha-Soltani[redigera | redigera wikitext]

Studentskan Neda Agha-Soltani blev en symbol för den iranska oppositionen sedan vittnen hävdat att hon sköts ihjäl den 20 juni 2009 av basijmilisen trots att hon inte själv aktivt deltog i någon demonstration. Miljoner människor världen över har sett videofilmer på internet som visar hennes död.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Young girl being killed by plainclothes på Liveleak.com (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]