Valsedel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenska valsedlar för Europaparlamentsvalet 2009.

En valsedel eller röstsedel är ett dokument man använder vid deltagande i val. Utformningen skiljer sig mellan olika val, men den eller de personer man röstar på framgår av valsedeln. Valsedeln läggs i en valurna som töms i samband med rösträkningen.

Valsedlar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns på valsedeln partiets partibeteckning, samt de företrädare för partiet som man kan rösta på. Vilket val man röstar till framgår även på valsedeln. För val till Sveriges riksdag trycks valsedlarna på ljusgult papper, för landstingsfullmäktige används ljusblått och för kommunfullmäktige används vitt. I valet till Europaparlamentet är valsedeln vit.

Valsedlar i Finland[redigera | redigera wikitext]

Vid kommunala och statliga val i Finland används vita valsedlar (då fler val anordnas samtidigt används röstsedlar i olika färger). Av valsedeln ska tydligt framgå hur den viks ihop. På insidan av valsedeln finns en rubrik som anger vilket val valsedeln gäller och en cirkel med texten N:o, där numret för den kandidat man vill rösta på antecknas. I övrigt är valsedeln tom.[1]

Valsedlar i Danmark[redigera | redigera wikitext]

Danska valsedlar i kommun- och regionval 2005.

I Danmark ingår samtliga partier på en och samma valsedel, på vilken man sätter ett kryss vid det parti eller den partikandidat man vill rösta på.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vallag 2.10.1998/714, med ändringar t.o.m. 8.5.2009/300”. http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1998/19980714.  51 §

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]