Valsedel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenska valsedlar för Europaparlamentsvalet 2009.

En valsedel eller röstsedel är ett dokument man använder vid deltagande i val. Utformningen skiljer sig mellan olika val, men den eller de personer man röstar på framgår av valsedeln. Valsedeln läggs i en valurna som töms i samband med rösträkningen.

Valsedlar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns på valsedeln partiets partibeteckning, samt de företrädare för partiet som man kan rösta på. Det finns även blanka valsedlar som är avsedda att skriva partiets namn på vid röst på ett parti som inte har beställt valsedlar eller om valsedlarna för ett parti har tagit slut. Särskilt vid kommunala val kan det finnas ytterligare valsedlar, där man istället för att lägga röst på ett parti tar ställning till en annan fråga.

Vilket val man röstar till framgår även på valsedeln. För val till Sveriges riksdag trycks valsedlarna på ljusgult papper, för landstingsfullmäktige används ljusblått och för kommunfullmäktige används vitt. I valet till Europaparlamentet är valsedeln vit. I kyrkoval i Svenska kyrkan är valsedlarna vita, rosa och gula.[1]

Valsedlar i Finland[redigera | redigera wikitext]

Vid kommunala och statliga val i Finland används vita valsedlar (då fler val anordnas samtidigt används röstsedlar i olika färger). Av valsedeln ska tydligt framgå hur den viks ihop. På insidan av valsedeln finns en rubrik som anger vilket val valsedeln gäller och en cirkel med texten N:o, där numret för den kandidat man vill rösta på antecknas. I övrigt är valsedeln tom.[2]

Valsedlar i Danmark[redigera | redigera wikitext]

Danska valsedlar i kommun- och regionval 2005.

I Danmark ingår samtliga partier på en och samma valsedel, på vilken man sätter ett kryss vid det parti eller den partikandidat man vill rösta på.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]