The Vampire Diaries

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vampire Diaries)
Hoppa till: navigering, sök
The Vampire Diaries
Genre Romantik
Skräckfilm
Fantasyfilm
Dramaserie
Skapad av Kevin Williamson
Julie Plec
Baserad på The Vampire Diaries av Lisa Jane Smith
Medverkande Nina Dobrev
Paul Wesley
Ian Somerhalder
Steven R. McQueen
Sara Canning
Kat Graham
Candice King
Zach Roerig
Kayla Ewell
Michael Trevino
Matt Davis
Joseph Morgan
Michael Malarkey
Antal avsnitt 147
Längd (per avsnitt) 41-44 minuter
Antal säsonger 7
Land  USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Outerbanks Entertainment
Alloy Entertainment
CBS Television Studios
Warner Bros. Television
Exekutiv producent Leslie Morgenstein
Bob Levy
Kevin Williamson
Julie Plec
Distributör Warner Bros. Television Distribution
Sändning
Originalkanal USA The CW
Originalvisning USA 10 september 2009
Status Pågående
Officiell webbplats
IMDb

The Vampire Diaries är en amerikansk TV-serie (baserad på böckerna The Vampire Diaries av L.J. Smith) som hade premiär på The CW 10 september 2009. Serien hade premiär på svenska TV6 11 februari 2010 med den skillnaden att den där kallas endast Vampire Diaries. Manusförfattare är Kevin Williamson, Caroline Dries och Julie Plec. Säsong 2 och 3 har vissa blodiga scener som TV6 har valt att klippa. De blodiga scenerna har även en åldersgräns från 15 år.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Elena Gilbert är en helt vanlig tonårstjej i en liten småstad, och hon bär på en sorg efter att hennes föräldrar dog i en bilolycka. En dag möter hon Stefan Salvatore, som hon genast fattar tycke för. Men det Elena inte vet är att Stefan är en vampyr och har varit det i 145 år. Stefan har en farlig men oemotståndlig bror, Damon, som också är vampyr. Elena dras in i en farlig härva av vampyrer och häxor och måste lära sig att skydda dem hon älskar. Saker börjar att hända Elena, en av de äldsta vampyrerna i historien letar efter henne och hon gör allt hon kan för att skydda sina närmsta vänner och sin familj även om det kostar henne livet.

2009 tilldelades serien People's Choice Award för "Favourite New TV Drama".

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Elena Gilbert[redigera | redigera wikitext]

Nina Dobrev spelar Elena Gilbert, Katherine Petrova och Amara. Den karaktär hon spelar mest är Elena.

Elena, född 22 juni 1992, är den kvinnliga huvudrollen i serien. Serien inleds med att man får reda på att Elenas föräldrar har dött och att hon gör vad hon kan för att gå vidare då världen verkar ha det. Hon har det jobbigt med att ständigt få höra frågan om hur hon mår utan att någon egentligen verkar mena det och oroar sig ständigt för hennes lillebror Jeremy Gilbert som börjat ta droger. Då Stefan kommer hem till Mystic Falls faller hon direkt för honom och allt blir genast lite lättare. Dock så förändras allt i hennes liv då hon får reda på att Stefan och hans bror är vampyrer och hon förstår att hela hennes familj kan vara i stor fara.

Stefan Salvatore[redigera | redigera wikitext]

Paul Wesley spelar Stefan Salvatore, Silas och Tom.

Stefan, född 5 november 1847 i Mystic Falls, är den manliga huvudrollen i serien. Stefan är vampyr och blev det 1864 när Katherine vände både Stefan och Damon till vampyrer då de båda var kära i henne, Katherine kontrollerade dock Stefans känslor för henne då han inte reagerade lika bra på hennes hemlighet som Damon. Stefan och Damon dog senare i ett försök att fria Katherine då hennes hemlighet om att hon var vampyr kom ut. Efter att Stefan blev vampyr vägrade han avsluta övergången, men han gjorde det ofrivilligt då hans instinkter som vampyr tog över då han av misstag skadade sin far. Flera år senare så träffade Stefan på Elena som ser precis ut som Katherine och han återvänder hem för att lära känna henne till varje pris.

Damon Salvatore[redigera | redigera wikitext]

Ian Somerhalder spelar Damon Salvatore.

Damon, född 28 juni 1840 i Mystic Falls, är förutom Stefan den manliga huvudrollen i serien. Damon är vampyr och blev det under samma omständigheter som Stefan 1864. Damon har som roll att vara personen som alla avskyr på grund av sina hänsynslösa handlingar. Dessa handlingar kommer ifrån att Damon valt att acceptera sin roll som vampyr. På grund av att han accpeterar rollen som vampyr hanterar han det även mycket bättre än Stefan. Damon är besatt av Katherine och att få hämnd på sin bror Stefan som han skyller Katherines död på. Han har därför spenderat ett år hundrade på att få tillbaka Katherine och att göra sin brors liv så olyckligt som möjligt.

Jeremy Gilbert[redigera | redigera wikitext]

Steven R. Mcqueen spelar Jeremy Gilbert.

Jeremy Gilbert, född 13 oktober 1993, är Elenas lillebror. I första serien ser vi honom mest som den ledsna killen som förlorade sina föräldrar. Han vänder sig till droger för att komma bort från den hårda verkligheten men finner lite lycka då han börjar komma närmare Vicki Donovan som är Matt Donovans syster. Dock så blir inte lyckan långvarig då vampyrerna flyttar in i stan och Vicki blir dödad.

Caroline Forbes[redigera | redigera wikitext]

Candice King spelar Caroline Forbes.

Caroline Forbes, född 10 oktober 1992, är vän med Elena Gilbert och Bonnie Bennett. Hon är dotter till sheriffen i Mystic Falls, Elizabeth "Liz" Forbes och hennes pappa lämnade henne och hennes mamma för en man vid namn Stephen. I början av serien beskrivs Caroline som ytlig, självupptagen och avundsjuk på Elena. I de senare säsongerna har dock hennes karaktär mognat avsevärt.

Bonnie Bennett[redigera | redigera wikitext]

Bonnie Bennett, född 15 december 1992, är bästa vän till Elena Gilbert. I början av serien pratar Bonnie om hennes familj och att hennes mormor säger att hennes familj består av en lång linje av häxor. Så klart tror Bonnie först inte på detta men märker snart mer och mer att detta stämmer. Senare i serien accepterar hon hennes roll och gör vad hon kan för att skydda sina vänner och sin familj med hjälp av sin nyfunna kraft.

Säsonger[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1 sändes i USA på CWTV från 10 september 2009 till 13 maj 2010. Sloganen för säsongen var "Love Sucks" som står för introduktionen för Elena av bland annat vampyrerna.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Säsong 2 sändes i USA på CWTV från 9 september 2010 till 12 maj 2011. Sloganen för säsongen var "The Year of the Kat" som står för en fokusering på Katherine Pierce.

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Säsong 3 sändes i USA på CWTV från 15 september 2011 till 10 maj 2012. Sloganen för säsongen var "The Year of the Originals" som står för en fokusering på originalvampyrerna.

Säsong 4[redigera | redigera wikitext]

Säsong 4 sändes i USA på CWTV från 11 oktober 2012 till 16 maj 2013. Sloganen för säsongen var "The Year of Transition" som står för den perioden då Elena försöker anpassa sig till att vara en vampyr, efter sin förvandling.

Säsong 5[redigera | redigera wikitext]

Säsong 5 sändes i USA på CWTV från 3 oktober 2013 till 15 maj 2014. Sloganen för säsongen var "The Year of the Doublelganger", fokuseringen ligger på dubbelgångarna i serien, där Elena och Stefan är två av dem.

Säsong 6[redigera | redigera wikitext]

Säsong 6 hade premiär i USA på CWTV i oktober 2014 och sändes till maj 2015. Säsong 6 handlar i början om att "the travelers" har satt en trollformel över mystic falls så att inga vampyrer kan komma in i staden, sedan handlar det mycket om Caroline och även sheriff Forbes.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]