Vampyren i Sussex

Från Wikipedia
Vampyren i Sussex
Novell
FörfattareArthur Conan Doyle
OriginaltitelThe Adventure of the Sussex Vampire
OriginalspråkEngelska
LandFörenade kungariket Storbritannien och Irland Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1924
Ingår i serieThe Case-Book of Sherlock Holmes[1] och Sherlock Holmes kanon

Vampyren i Sussex (engelska: The Adventure of the Sussex Vampire) är en av Sir Arthur Conan Doyles 56 noveller om detektiven Sherlock Holmes. Novellen publicerades ursprungligen 1924 och ingår i novellsamlingen The Case-Book of Sherlock Holmes.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En mister Robert Ferguson besöker Holmes. Han är övertygad om att hans peruanska fru är en vampyr och att hon suger blod ur deras baby. Kvinnan är Fergusons andra hustru och han har en 15-årig son från ett tidigare äktenskap. Holmes förstår tämligen omgående vad som försiggår och åker till Fergusons hem för att konfirmera det han redan förstått. Det är den tonårige sonen som, på grund av avundsjuka mot sin halvbror, förgiftat honom med hjälp av pilar. Fru Ferguson är oskyldig och vampyrmisstankarna grundar sig i att hon sugit giftet ur babyns blod. Hon har inte velat avslöja något för mister Ferguson för att hon inte velat skada honom.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Novellen har filmatiserats med namnet "The Last Vampyre" med något förändrad historia och med Jeremy Brett i huvudrollen.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arthur Conan Doyle, The Case-Book of Sherlock Holmes, John Murray, 1927.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”The Last Vampyre” (på engelska). IMDB. http://www.imdb.com/title/tt0104688/. Läst 24 december 2015.