Van Veeteren – Carambole

Från Wikipedia
Carambole
(Carambole)
GenreThriller
RegissörDaniel Lind Lagerlöf
ProducentJan Marnell
ManusHåkan Nesser (Roman)
Niklas Rockström
Björn Carlström
Stefan Thunberg
SkådespelareSven Wollter
Eva Rexed
Thomas Hanzon
Peter Andersson
Philip Zandén
Josef Säterhagen
Thomas Oredsson
OriginalmusikStefan Nilsson
FotografOlof Johnson
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
ARD/Degeto
TV4
TV2 Norge
TV2 Danmark
YLE
Canal plus
Film på Gotland
Premiär2005
Speltid102 min
LandSverige
Tyskland
Danmark
Norge
Finland
SpråkSvenska
FöregångareMünsters fall
UppföljareMoreno och tystnaden
IMDb SFDb Elonet

Carambole är en svensk-tysk-dansk-norsk-finsk thriller från 2005 i regi av Daniel Lind Lagerlöf med Sven Wollter, Eva Rexed, Thomas Hanzon och Peter Andersson i huvudrollerna. Filmen hade svensk biopremiär den 19 augusti 2005 och släpptes på DVD den 14 december 2005.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En mörk och regnig kväll kör Pieter på en 14-årig pojke som omedelbart dör. Då det inte finns några vittnen till händelsen smiter Pieter från olycksplatsen. Några dagar senare får Pieter ett hotbrev som säger att han ska betala en viss summa för en okänd persons tystnad, då denne hade sett olyckan. Men Pieter nonchalerar hotbrevet och kastar det. Ytterligare några dagar senare kommer det ett nytt hotbrev, och den här gången ska Pieter betala ännu mer pengar. Dom bestämmer plats där Pieter ska överlämna pengarna, och av en olyckshändelse råkar då Erich Van Veeteren dödas av Pieter. Van Veeteren, som egentligen har pensionerat sig från kriminalpolisen och sysslar med sitt antikvariat, bestämmer sig för att medverka i utredningen då det är av personligt intresse för honom, men utredningen avslöjar saker om hans son som Van Veeteren inte hade en aning om.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på Håkan Nessers kriminalroman Carambole och ingår i filmserien om Nessers kommissarie Van Veeteren där Sven Wollter åter spelar Van Veeteren.

Skådespelare (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]