Vangor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vangor
Artamie.a.tete.blanche1.jpg
Artamella viridis
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Vangor
Vangidae
Vetenskapligt namn
§ Vangidae
Auktor Swainson, 1831
Leptopterus chabert
Leptopterus chabert
Hitta fler artiklar om fåglar med

Vangor (Vangidae) är en familj i fågelordningen tättingar som förekommer på Madagaskar och Komorerna.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tidigare ansågs familjen innehålla endast 14 olika arter, men senare DNA-studier har visat att ytterligare några arter som tidigare klassificerades i familjen timalior, sångare och flugsnappare egentligen hör till vangorna och familjen anses nu innehålla omkring 21 arter.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Arterna i familjen varierar i storlek från en längd på omkring 14 centimeter (Calicalicus madagascariensis och Leptopterus chabert) till en längd på 32 centimeter (Falculea palliata).

Flera av de arter som traditionellt räknas till familjen, som Artamella viridis och Vanga curvirostris, påminner till utseendet något om törnskator, med en kraftig och i spetsen vanligen något krökt näbb, och en fjäderdräkt som går i svart och vitt. Det finns också de som är mer gråaktiga med röda inslag, som Calicalicus madagascariensis och Calicalicus rufocarpalis.

De arter som tidigare räknades till andra familjer, som Mystacornis crossleyi (tidigare placerad i familjen timalior) och de fyra arterna i släktet Newtonia (tidigare placerade i familjerna sångare och flugsnappare), gör dock att familjen utseendemässigt kan sägas uppvisa en mycket stor variation.

Olika arter föredrar olika habitat och har anpassats till olika ekologiska nischer. Några är utpräglade skogsfåglar, medan andra kan hålla till både i skogsområden och i mer öppna områden, även sådana som har karaktären av halvöken. Ofta söker fåglarna föda i glesa flockar och insekter, grodor och små kräldjur är en vanlig del av dieten.

Status[redigera | redigera wikitext]

En art i familjen, Xenopirostris polleni, betraktas som missgynnad och fyra arter, Calicalicus rufocarpalis, Oriolia bernieri, Euryceros prevostii och Newtonia fanovanae, betraktas som sårbara. En, Xenopirostris damii, är ansedd som starkt hotad.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Schou, Per (red.). Djur: illustrerad guide till världens djurliv, Globe Förlaget, 2007. ISBN 0-7513-3427-8.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]