Vanlig strandsnäcka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vanlig strandsnäcka
Sea snail, underneath, full view.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Blötdjur
Mollusca
Klass Snäckor
Gastropoda
Ordning Sorbeoconcha
Familj Strandsnäckor
Littorinidae
Släkte Littorina
Art Vanlig strandsnäcka
L. littorea
Vetenskapligt namn
§ Littorina littorea
Auktor Linnaeus, 1758
Synonymer
Kubunge
Hitta fler artiklar om djur med

Vanlig strandsnäcka (Littorina littorea) är en snäcka som tillhör familjen strandsnäckor. Den har givit namn åt Littorinahavet, ett tidigare stadium av Östersjön som fanns för 3000 år sedan som hade betydligt saltare vatten än dagens Östersjö.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den vanliga strandsnäckan har en skallängd på upp till 35 millimeter. Storleken blir mindre ju sötare vattnet är. Skalet är oftast gråbrunt men kan variera mycket i färg. Toppen på snäckan bildar en spetsig vinkel.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den vanliga strandsnäckan har sitt huvudsakliga utbredningsområde i Nordeuropa och Nordamerika. I Sverige finns den på västkusten ner till sydvästra Östersjön. Under Östersjöns tidigare utvecklingsstadium Littorinahavet förekom snäckan ända upp till mellersta Norrland.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den vanliga strandsnäckan lägger äggkapslar med 1 till 5 ägg i varje. Ungarna lever pelagiskt i tre veckor innan de sätter sig på en stenig eller klippig strand ovanför medelvattenlinjen. Vid lågvatten befinner de sig ovanför vattenytan men vid högvatten under. De livnär sig på alger. De kan parasiteras av sugmaskar som har en livscykel som fortsätter i fåglar.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Den vanliga strandsnäckan går att äta, antingen efter kokning men även rå. Man har även hittat skal på stenåldersboplatsernas avskrädeshögar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]