Vasilij den välsignade

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ikon föreställande Vasilij Blazjennyj.

Vasilij den välsignade (Василий Блаженный, Vasilij Blazjennyj) är ett rysk-ortodoxt helgon av det slag som benämns "Kristi dåre" (jurodivyj). Han föddes i december 1468 eller 1469 nära Moskva. Han tros ha avlidit 1552 eller 1557.

Vasilijkatedralen i Moskva är uppkallad efter helgonet.

Ursprungligen skomakarlärling i Moskva antog Vasilij en excentrisk livsstil som bestod i snatteri för att ge åt dem som behövde – till de snålas skam. Han gick omkring naken och nedtyngd av kedjor. Han gav klander inför tsaren Ivan den förskräcklige för att denne inte var uppmärksam under gudstjänsten och för dennes våldsamhet mot oskyldiga.

När han dog den 2 augusti 1552 (eller 1557) förrättade metropoliten Makarios hans begravning och tsar Ivan själv deltog som bårbärare och bar hans kista till kyrkogården. Han är numera begravd i Vasilijkatedralen som uppfördes av Ivan till minne av erövringen av Kazan och som senare uppkallades efter Vasilij som formellt kanoniserades omkring 1580. Hans festdag infaller den 2 augusti enligt den julianska kalendern (15 augusti enligt den gregorianska).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]