Vassijaure

Den här artikeln handlar om järnvägsstationen. För insjön med samma namn, se Vassijaure (sjö).
Vassijaure
Vassijaure stationshus
Stationsinformation
Öppnade1913
Trafikeras avVy Tåg
ArkitektFolke Zettervall
Kapacitet
Antal spår3 (varav ett med perrong)
Förbindelser
Anslutande linjerMalmbanan
Läge
Koordinater68°25′46″N 18°15′31″Ö / 68.42944°N 18.25861°Ö / 68.42944; 18.25861
StationssignaturVj
Map
Ofotbanen El13 2125 med resandetåg har stannat i Vassijaure
Ett malmtåg passerar Vassijaure station

Vassijaure (nordsamiska: Vássijávri) är en järnvägsstation längs Malmbanan och väg E10 i Kiruna kommun, belägen vid östra ändan av sjön Vássejávri och vid foten av fjället Vássečohkka, vars östtopp är 1 590 meter över havet. Vassijaure är Sveriges nordligaste järnvägsstation, belägen några kilometer öster om Katterjåkk. Katterjåkk kallades först för Vassijaure och benämningen Gamla Vassijaure har använts. Vassijaure naturvetenskapliga station låg egentligen i Katterjåkk, och efterträddes efter en brand 1910 av Abisko naturvetenskapliga station.

Historik och kultur[redigera | redigera wikitext]

Den 2 november 1903 möttes rallarna från Norge och Sverige i Vassijaure och Malmbanan skruvades ihop och var färdig. Vassijaure stationshus byggdes i tegel 1913 efter Folke Zettervalls ritningar och fungerade också som transformatorstation för järnvägen. Idag är det Vassijaure banelektriska museum med koppling till Norrbottens Järnvägsmuseum[1].

Under andra världskriget sköts den svenske värnpliktige Sven Sjöberg till döds av ett tyskt sjöflygplan på Vassijaure station.[2] Det var den enda svenska armésoldat som blev dödad av fientlig eld under det andra världskriget. En minnessten restes 2003 genom Norra militärdistriktets försorg och finns nu uppsatt på stationen till minne av denna händelse.

Förr byttes norsk och svensk tågpersonal i Vassijaure och det fanns övernattningsmöjligheter för dem där. Ena byggnaden med mer än 10 rum och 30 sängplatser har sedan 1992 hyrts av S3 kamratförening som utgångspunkt för rörligt friluftsliv för föreningens medlemmar. Den andra byggnaden nyttjas för närvarande av Luleå tekniska universitet. En rengärda fanns i Vassijaure, där det på höstarna skedde renslakt.

I Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige finns gåsen Yksi från Vassijaure.

TV-serien Sápmi Sessions, som gått i 6 avsnitt 2011 och ytterligare avsnitt 2014 på Sveriges Television är inspelad i en arrangerad musikstudio i Vassijaure med omgivningar. I serien möts samisk-svenska och andra svenska musikartister för att göra musik tillsammans.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En liten sjö nära stationen har renats från oljeföroreningar på bottnen med en ny teknik, frysmuddring, som befinner sig under utveckling. Vad som hävdats vara Europas klaraste sjö Rissajaure ligger 6 km från Vassijaure i sydostlig riktning i dalgången Kärkevagge.

En malmtanker byggdes 1954 med namnet Vassijaure; den upphöggs 1977.

Förväxling[redigera | redigera wikitext]

Järnvägshållplatsen Vassijaures nordsamiska namn Vássijávri kan förväxlas med dess namne, den övergivna fjällbyn Vássijávri.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]