Velayate Faqih

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sheikh Fazlollah Nuri

Velayat-e Faqih (persiska: ولایت فقیه), eller Wilayat al-faqih (arabiska: ولاية الفقيه), är en tolvshiitisk doktrin om de islamiska rättslärdas styre under den tolfte imamens stora fördoldhet.[1] Den grundar sig på tankar som den under den konstitutionella revolutionen avrättade Sheikh Fazlollah Nuri hade om att den politiska makten endast har legitimitet om den ligger under de islamiska rättslärdas övervakning. Därför har Iran efter den islamiska revolutionen 1979 ett råd bestående av höga imamer som godkänner vilka kandidater som tillåts ställa upp i parlamentsvalet. Shora-ye-Negaban eller Väktarrådet är en självständig, icke-folkvald institution i det iranska statsskicket som består av sex mullor (troslärda) och sex jurister. Väktarrådet har en central kontrollerande roll i Irans politik då det godkänner kandidaterna till de folkvalda institutionerna parlamentet, expertrådet och presidentposten. Väktarrådet har även till uppgift att värna mot lagstiftning och andra förslag som kan vara "skadliga" för statsskicket. Lagar som stiftas får inte strida mot konstitutionen eller sharia, den islamiska rätten.

Det refereras till Sheikh Mufid som ska ha skrivit att så länge som en rättvis sultan inte finns för att styra över det som nämndes i dessa delar av rättsvetenskap, då är det upp till den sanne, rättvise mujtahiden som är intelligent och dygdig att styra över det som den rättvise sultanen var ansvarig för (en rättvis sultan refererar till en felfri imam enligt Sheikh Mufids terminologi).[2]

Traditionell shiamuslimsk doktrin säger att religiöst lärda skall avhålla sig från politisk aktivitet och invänta den fördolde tolfte imamens återkomst. Khomeini förbigick denna trosmening genom att hävda att man i väntan på den fördolde imamen, dvs den 12:e imamens återkomst, skulle inrätta ett styre som är så förenligt som möjligt med det styre som denne efterlängtade kan tänkas inrätta. Ayatolla Khomeini drog slutsatsen att de som bäst kunde förväntas styra var de som hade religiös utbildning, det vill säga "ulama" – de muslimska lärda.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”What is Wilayat al-Faqih?” (på engelska). Al-Islam.org. 20 januari 2013. https://www.al-islam.org/shia-political-thought-ahmed-vaezi/what-wilayat-al-faqih. Läst 14 augusti 2020. 
  2. ^ Aimislam (5 januari 2017). ”Common questions regarding Wilayat Al-Faqih (Part 1)” (på english). en.abna24.com. http://en.abna24.com/cultural//archive/2017/01/05/802910/story.html. Läst 1 april 2020.