Vendetta (miniserie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vendetta
OriginaltitelVendetta
GenreAction, Thriller
Skapad avThomas Borgström och Lars Bill Lundholm
MedverkandeStefan Sauk
Ennio Fantastichini
Erland Josephson
Mats Långbacka
Luigi di Fiore
Roland Hedlund
Marika Lagercrantz
Per Graffman
m.fl.
MusikFrancis Richard Shaw
Antal avsnitt6
Längd (per avsnitt)50-60 minuter/avsnitt
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagMoviola film & Television AB
TV4 AB
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning1995
Externa länkar
IMDb

Vendetta är en svensk miniserie från 1996 med Stefan Sauk, Ennio Fantastichini, Erland Josephson, Mats Långbacka och Luigi di Fiore, regisserad av Mikael Håfström.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det svenska företaget Bofors håller på att planera en vapenaffär med den italienska staten, som rör bestyckning av tre fregatter i den italienska flottan. Men när två utsända direktörer från Bofors kidnappas av en maffiafamilj från Sicilien, så tar allt en vändning som bara Carl Hamilton kan klara av. Carl Hamilton får i uppdrag att tillsammans med kapten Joar Lundwall åka ner till Sicilien för att förhandla med Don Tommaso, familjens överhuvud, men de har fått order om att vara obeväpnade för att visa förtroende.

Efter en misslyckad förhandling som kulminerar i att uppdraget misslyckas avnjuter Hamilton och Lundwall sin frukost, fortfarande obeväpnade, på ett kafé i Palermo dyker två av Don Tommasos underhuggare upp på motorcykel och skjuter ihjäl Joar Lundwall. Vid begravningen hemma i Sverige bestämmer sig Carl Hamilton och kapten Åke Stålhandske för att hämnas sin döde vän.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Miniserien är baserad på Jan Guillous roman Vendetta om agenten Carl Hamilton. Miniserien och den kortare långfilmsversionen spelades in samtidigt. Långfilmen hade premiär i februari 1995 och drygt ett år senare sände TV4 miniserien.

Skådespelare i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]