Venezuelas flagga

Från Wikipedia
Venezuelas flagga
Venezuelas flagga
AnvändningNations- och handelsflagga Civil- och handelsflagga
Proportioner2:3
Antagen12 mars 2006
Venezuelas statsflagga
Venezuelas statsflagga
AnvändningStats- och örlogsflagga Stats- och örlogsflagga
Proportioner2:3
Antagen12 mars 2006

Venezuelas flagga är en trikolor i färgerna gult, blått och rött, med Venezuelas statsvapen och åtta stjärnor i en halvcirkel. Flaggan härrör ursprungligen från 1806 men antogs i sin nuvarande utformning officiellt 12 mars 2006. Proportionerna är 2:3.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Gult står för Venezuelas rikedom, rött för blodet som utgjutits av patrioter under självständighetskampen. Gult och rött finns även i moderlandet Spaniens flagga. Blått står för havet som skiljer Venezuela från Spanien och symboliserar frihet och oberoende. Stjärnorna står för de sju provinser som undertecknade självständighetsförklaringen, samt provinsen Guayana.[1]

Färger[redigera | redigera wikitext]

De officiella färgerna:

Schema Gul Blå Röd
Pantone 116 287 186
RGB (hex) 252-209-22 (#FCD116) 0-56-147 (#003893) 206-17-38 (#CE1126)
CMYK C0-M17.1-Y91.3-K0 C100-M61.9-Y0-K42.4 C0-M91.7-Y81.6-K19.2

Enligt den nuvarande tolkningen betyder färgerna:

  •   Gul: representerar allt guld som finns i det venezuelanska landet.
  •   Blå: representerar haven vid Venezuelas stränder, floderna som går igenom och himlen ovanför.
  •   Röd: representerar det blod som spillts för Venezuelas självständighet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flaggan skapades av den sydamerikanska frihetskämpen Francisco de Miranda, men hade då inga stjärnor och ingen vapensköld, bara ett gult, ett blått och ett rött fält. Miranda använde flaggan på det fartyg som landsteg 1806 i närheten av Caracas, och även som symbol för den republik han då utropade. Flaggan fick senare sju stjärnor som representerade de sju koloniala provinserna som kämpat mot Spanien i självständighetskriget.

År 1817 bestämde Simón Bolívar att en åttonde stjärna skulle läggas till. Den symboliserade den befriade provinsen Guayana[förtydliga]. Stjärnorna togs bort 1821. Sedan dess har antalet stjärnor varierat. En vapensköld har också lagts till.

Dagens flagga[redigera | redigera wikitext]

Den 12 mars 2006 ändrades flaggan på nytt. Ändringarna innebar att en åttonde stjärna lades till så att flaggan har lika många stjärnor som Bolivars flagga från 1817, och dessutom ändrades vapnet så att hästen nu både springer och är vänd mot vänster, istället för att som tidigare springa åt höger och titta åt vänster. President Hugo Chávez har kallat den åttonde stjärnan ”Bolívarstjärnan” efter Simon Bolívar. Liksom i flaggan från 1806 tolkas den åttonde flaggan som en symbol för provinsen Guayana, ett område som omfattar delar av det som idag är den självständiga staten Guyana. Internationellt är ändringen kontroversiell bland annat eftersom stjärnan återspeglar Venezuelas territoriella anspråk på området väster om floden Essequibo i Guyana.

Ändringarna har också lett till högljudda protester från oppositionen i Venezuela, där vissa oppositionella ser den gamla flaggan som en symbol för ett verkligt demokratiskt Venezuela, till skillnad från Chavez auktoritärt socialistiska.[2]

Tidigare flaggor[redigera | redigera wikitext]

Delstaternas flaggor[redigera | redigera wikitext]

Var och en av Venezuelas 23 delstater samt huvudstadsdistriktet och Dependencias Federales har egna flaggor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Allt om världens flaggor, s 44
  2. ^ ”New Venezuela flag divides nation” (på engelska). BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4800202.stm. Läst 24 juni 2009. 

Se även[redigera | redigera wikitext]