Venturo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Venturo-hus på Kivik Art Centre

Venturo, eller CF 45 Venturo, glasfibertyphus, som konstruerades av den finländske arkitekten Matti Suuronen (född 1933).

Venturo ritades 1971 av Matti Suuronen, som tidigare bland annat hade skapat det flygande tefats-liknande huset Futuro. Huset var på 45 m² och ingick i Matti Suuronens serie Casa Finlandia, varav beteckningen CF 45. Det tillverkades av det finländska företaget OY Polykem AB i Strömfors i Finland och marknadsfördes i olika versioner som fritidshus, kiosk och servicestation.

Totalt tillverkades 19 Venturo-hus, varav tre såldes till Svenska BP för att användas vid bensinstationer.[1]

Idag finns endast ett känt exemplar av Venturo kvar i Sverige.[1][2] Det är BP:s tidigare bensinstationshus i Kallinge, som 2009 placerades ut på Kivik Art Centre och där efter renovering användas som reception och cafeteria.

Venturo tillverkades lätt flyttbar, med basenheten på 45 m² i två demonterbara prefabricerade moduler av glasfiber. Det har stora fönster, mycket plast och med färgstark dekor i fyra valbara kulörer. Bostadsvarianten levererades med kokvrå och inbyggd bastu med koleldat aggregat. Basenheten, som väger ca 4 ton, kan kombineras med särskilda mittenheter för att få större bostadsyta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Dan Gordan:Tillbaka till framtiden, publicerad 2007-06-07 på Sköna Hems webbplats, läst 2009-10-19
  2. ^ Sydöstran 2009-03-19, läst 2009-10-19.