Venturo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Venturo-hus på Kivik Art Centre

Venturo, eller CF 45 Venturo, glasfibertyphus, som konstruerades av den finländske arkitekten Matti Suuronen (1933−2013).

Venturo ritades 1971 av Matti Suuronen, som tidigare bland annat hade skapat det flygande tefats-liknande huset Futuro. Huset var på 45 m² och ingick i Matti Suuronens serie Casa Finlandia, varav beteckningen CF 45. Det tillverkades av det finländska företaget OY Polykem AB i Strömfors i Finland och marknadsfördes i olika versioner som fritidshus, kiosk och servicestation.

Totalt tillverkades 19 Venturo-hus, varav tre såldes till Svenska BP för att användas vid bensinstationer.[1]

Idag finns endast ett känt exemplar av Venturo kvar i Sverige.[1][2] Det är BP:s tidigare bensinstationshus i Kallinge, som 2009 placerades ut på Kivik Art Centre och där efter renovering användas som reception och cafeteria.

Venturo tillverkades lätt flyttbar, med basenheten på 45 m² i två demonterbara prefabricerade moduler av glasfiber. Det har stora fönster, mycket plast och med färgstark dekor i fyra valbara kulörer. Bostadsvarianten levererades med kokvrå och inbyggd bastu med koleldat aggregat. Basenheten, som väger ca 4 ton, kan kombineras med särskilda mittenheter för att få större bostadsyta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Dan Gordan:Tillbaka till framtiden, publicerad 2007-06-07 på Sköna Hems webbplats, läst 2009-10-19
  2. ^ Sydöstran 2009-03-19, läst 2009-10-19.