Venus från Willendorf

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Venus från Willendorf
Venus från Willendorf

Venus från Willendorf är en 11,1 cm hög paleolitisk venusfigurin återfunnen i Österrike av arkeologen Josef Szombathy vid en utgrävning 1908 nära Willendorf i Niederösterreich. Den är snidad i kalksten av en oolitisk bergart, som är ovanlig i trakten av fyndplatsen och den har färgats med rödockra. Figurinen har blivit något av en ikon för förhistorisk konst. Vid en förnyad analys 1990 uppskattades den vara 22 000–24 000 år gammal. Hur den tillverkades och vilken kulturell betydelse den kan ha haft är i huvudsak okänt. Efter att denna skulptur upptäcktes och namngavs har cirka 200 venusfiguriner återfunnits i Europa, daterade till mellan- och sen paleolitikum. Venus från Willendorf finns på Naturhistorisches Museum i Wien[1].

Utseende och tolkningar[redigera | redigera wikitext]

Den överdrivna storleken på figurinens venusberg, lår, bröst och mage har tolkats som att det rör sig om en fertilitetssymbol. Hennes små armar är korsade över bysten och hon har inget synligt ansikte. Huvudet är täckt av något som skulle kunna vara hårflätor eller en huvudbonad.

Till en början fick den smeknamnet päronet på grund av sin form. Epitetet Venus tilldelades den i vad som får ses som ett exempel på dåtidens manschauvinistiska humor då den jämfördes med ett mer grekiskt och romerskt kvinnokroppsideal och exempelvis Venus från Milo, men även ett uttryck för dåtidens syn på vad som ansågs som primitivt. Om detta säger Christopher Witcombe "Den ironiska jämförelsen mellan denna form av figuriner och Venus tillfredsställde på ett lyckosamt sätt vissa av den tidens antaganden om det primitiva, om kvinnor och om smak".[2] Samtidigt avvisas i vetenskapliga kretsar tanken att kalla henne Moder Jord-gudinna från den paleolitiska tidens Europa.[källa behövs] Några föreslår att hennes fetma betyder hög status hos ett jägar-samlar-folk, och utöver hennes uppenbara fruktsamhet, så kunde hon vara en symbol för säkerhet och framgång, kopplad till god tillgång på mat.[källa behövs]

Statyns fötter är alldeles för små för att den ska kunna stå av sig själv, och därför har det spekulerats över att den kanske var avsedd att hållas i handen, snarare än att bara beskådas. Vissa arkeologer tror att det snarare är en bild av Moder Jord än en lyckoamulett.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]