Verdandi (organisation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Föreningen Verdandi.

Verdandi är en socialpolitisk organisation i arbetarrörelsen[1] som arbetar med social kontaktverksamhet i bostadsområden, alternativ helg[förtydliga] och opinionsbildning.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Namnet Verdandi kommer från den fornnordiska myten om nornorna Urd, Verdandi och Skuld.

Historik och verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Verdandi har sitt ursprung i nykterhetsrörelsen och bildades 1896 när Verdandi bröt sig ut ur IOGT i protest mot synen på den enskilde som ensam ansvarig för sitt missbruk. Verdandi betonade i stället sociala åtgärder för att förebygga missbruk och förbättra människors levnadsvillkor. Verdandi ville även vara en del av arbetarrörelsen och ville verka utan koppling till kristendomen.

I dag betecknar sig Verdandi som "arbetarnas socialpolitiska organisation" och arbetar för social, ekonomisk och politisk rättvisa – gemenskap, solidaritet och ett alkoholskadefritt samhälle.

Verdandi ger ut tidskriften Verdandisten.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Emmeli Wulfstrand är förbundsordförande.[1] Lars Ohly är förbundssekreterare.[1]

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Verdandis största inkomst är statliga anslag, vilka 2013 uppgick till 3,3Mkr.[2] Den största utgiften är personalkostnader på 2,7Mkr.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "Om Verdandi", verdandi.se. Åtkomst den 13 november 2021.
  2. ^ [a b] ”Ekonomisk berättelse 2011-2013”. Arkiverad från originalet den 1 april 2019. https://web.archive.org/web/20190401053116/http://www.verdandi.se/wp-content/uploads/2015/01/Ekonomiskb_2014.pdf. Läst 22 maj 2020.  verdandi.se.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]