Vesak

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vesak är en buddhistisk högtid som firas till minne av Buddhas födelse, hans uppvaknande och hans parinirvana. Dessa tre händelser skedde i månaden Vesakha. I högtiden är det Buddhas uppvaknande som har den viktigaste betydelsen, eftersom det är då som buddhismen börjar.

Det är vanligt att det pyntas med lampor som symboliserar att Buddha förde ljus till världen. Under högtiden skickar folk vesakhakort till varandra som föreställer bilder på olika händelser med Buddha. Under högtiden besöker lekmän tempel och kloster och deltar i meditation som pågår hela natten. Det är vanligt att lekmän ofta tar med sig mat till templen och klostren under denna högtid.

Detta firas i alla buddhistiska länder men inte på samma dag. I Theravadaländer firas alla tre händelserna tillsammans på vesak, fullmånedagen i den sjätte månaden (vesakha) som inträffar i maj. I Japan och andra Mahayanaländer firas de tre årsdagarna vid tre olika tillfällen. I en del länder infaller födelsedagen den 8 april, upplysningen den 8 december och dödsdagen den 15 februari.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Jacobsen, Knut A Buddhismen - Religion, historia, liv Värnamo 2003